Hlavní obsah

Rosol nedojde ve Wimbledonu daleko, shodli se Connors a Navrátilová

Komplimenty z celého tenisového světa zasypávají Lukáše Rosola. Český tenista vyřazením Rafaela Nadala ve druhém kole Wimbledonu zařídil senzaci světového formátu a veličiny bílého sportu nešetří chválou. "Ukázal neuvěřitelnou tenisovou odvahu, nebojácnost," prohlásil například Darren Cahill, bývalý trenér Andreho Agassiho.

Foto: Anja Hiedringhaus, ČTK/AP

Lukáš Rosol v utkání proti Rafaelu Nadalovi

Článek
Fotogalerie

Lukáš Rosol porazil Rafaela Nadala

Stý hráč světa Rosol zničil dvojnásobného vítěze Wimbledonu na centrkurtu v All England Clubu v pěti setech za pomoci 65 vítězných míčů a 22 es, přičemž tři z nich dal v poslední hře a jeden nekompromisně při mečbolu.

"Lepší ukončení zápasu jsem neviděl. Neuvěřitelný výkon od toho kluka, kterého jsme dosud nikdo neznali," napsal na sociálních sítích bývalý hráč Brad Gilbert, který koučoval Andyho Roddicka a chvilku i Andyho Murrayho.

Šokující výhra Rosola nad Nadalem doznívala ve wimbledonském areálu celé dnešní deštivé dopoledne. Na velkoplošné obrazovce opakovali záznam zápasu, na tréninkových dvorcích bylo slyšet jeho jméno. Bavili se o něm i vyplétači raket. "Výsledek je skvělý, to je jasné, ale především byl neuvěřitelný styl, jakým Nadala vystřílel," řekl Petr Krejčí, než šel připravit rakety Belgičance Kim Clijstersové.

Vaněk: Byl jsem unesený

"Lukáš před zápasem zavřel oči a po zápase je otevřel," vtipkoval Jiří Vaněk, bývalý hráč a nyní trenér Barbory Záhlavové-Strýcové. "Bez debat to je neuvěřitelný výsledek. Fantasticky podával a byl jsem unesený, jak hrál pátý set. Když takhle bude pokračovat, tak by tady mohl udělat dobrý výsledek," mínil Vaněk.

Závěr zápasu s jedenáctinásobným grandslamovým šampiónem odehrál Rosol jako zkušený mazák. Při svém předposledním a posledním podání nepovolil Nadalovi ani jeden fiftýn. "Koncovku zvládl fakt úplně neuvěřitelně. Před tím smekám, to bylo úžasné," řekla Záhlavová-Strýcová.

"Ukázal neuvěřitelnou tenisovou odvahu, nebojácnost," napsal Darren Cahill, bývalý trenér Andreho Agassiho. "Tohle jsem nikdy neviděl. Z forhendu, bekhendu i ze servisu střílel jako z blesku," obdivoval Rosola indický deblista Rohan Bopanna.

Dostane se Murray do finále?

Američan Jimmy Connors označil Rosola za klasickou tenisovou "zarážku". "Nevyhraje ani nedojde v turnaji daleko, ale je schopen zastavit v rozletu přední hráče," mínil Connors. "Souhlasím s Jimmym, budu šokovaná, když Rosol tohle někdy zopakuje, ale mám z Lukáše radost, že to dokázal," řekla Martina Navrátilová.

Britové se především radují, že Andymu Murraymu zmizel z cesty do vytouženého finále Wimbledonu největší sok. "Jeho strašák je pryč, proto má teď asi největší šanci na finále. Dokáže to?" uvedl bývalý finalista US Open Greg Rusedski.

Reklama