Hlavní obsah

Hlaváčková, Hradecká - S. Williamsová, V. Williamsová 6:4, 6:2Famózní Hlaváčková. Na US Open vyhrála mix, s Hradeckou poté smetly sestry Williamsovy!

Aktualizováno

Andrea Hlaváčková má na letošním US Open formu jako hrom. Po zisku titulu v mixu postoupila společně s Lucií Hradeckou do finále ženské čtyřhry, když porazily favorizované sestry Williamsovy po setech 6:4 a 6:2. Američankám tak oplatily porážku z finále olympijského turnaje v Londýně. V mixu Hlaváčková triumfovala s Bělorusem Maxem Mirným, když přehráli Američanku Abigail Spearsovou s Mexičanem Santiagem Gonzálezem 7:6 a 6:3.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Lucie Hradecká (vlevo) se s Andreou Hlaváčkovou raduje z postupu do deblového finále US Open.

Článek
Fotogalerie

K velkému úspěchu mají Hlaváčková s Hradeckou nakročeno v ženském deblu. V semifinálovém duelu povolil pár H+H favorizovaným sestrám Williamsovým jen šest her.

České tenistky zaskočily své soupeřky, kterým v prvním setu vzaly hned třikrát servis. Za stavu 6:4 a 5:1 měly při podání Venus dva mečboly, ty sice ještě nevyužily, v následujícím gamu ale Hradecká při svém podání dokončila překvapení.

O titul si to Hlaváčková s Hradeckou rozdají s australskou dvojicí Ashleigh Bartyová a Casey Dell´Acquaová.

Hlaváčková se zaskvěla už v mixu

Vedle skvělé finálové účasti v ženské čtyřhře je Hlaváčková třetí Češkou, která vyhrála smíšenou čtyřhru na grandslamu US Open, a první po 20 letech. Helena Suková s Australanem Toddem Woodbridgem vyhráli v roce 1993, Jana Novotná s Američanem Jimem Pughem uspěli v roce 1988.

Ve finále ale nezačali Hlaváčková s Mirným dobře. Po ztrátě podání české tenistky prohrávali 1:4, ale brejk získali zpět. Za stavu 5:6 odvrátili při servisu soupeřů tři setboly a následně ovládli tie break.

Druhý set už patřil Hlaváčkové s Mirným. O první výhodu brejku ještě přišli, ale o druhou už ne. Při prvním mečbolu poslala Hlaváčková volej do autu, ale druhý proměnil Bělorus nechytatelnou smečí a vysloužil si od české hráčky poklonu.

V kariéře tak slaví Hlaváčková druhý grandslamový titul. Spolu s Lucií Hradeckou ovládly v roce 2011 Roland Garros a loni získaly i olympijské stříbro.

Šestatřicetiletý běloruský veterán a olympijský vítěz v mixu z Londýna Mirnyj vyhrál smíšenou čtyřhru na US Open už potřetí. Poprvé se radoval před patnácti lety se Serenou Williamsovou a v roce 2007 s krajankou Victorií Azarenkovou.

Azarenková vyzve ve finále Serenu Williamsovou

Ve finále ženské dvouhry se stejně jako před rokem utkají ve Flushing Meadows Serena Williamsová z USA a Běloruska Victoria Azarenková. Americká světová jednička v semifinále vyřadila čínskou soupeřku Li Na hladce 6:0 a 6:3, druhá nasazená Azarenková porazila Italku Flavii Pennettaovou 6:4, 6:2.

Williamsová na cestě do svého 21. grandslamového finále, z nichž šestnáct vyhrála, opět neztratila ani set. Souboj jednatřicetiletých soupeřek měla pevně pod kontrolou, jen s proměněním mečbolů se trápila. Za stavu 5:2 jich nevyužila šest, ale nakonec při vlastním podání sedmou možností nepohrdla a bude hrát o pátý triumf na US Open.

Vítězka posledních dvou ročníků Australian Open Azarenková rovněž neměla s postupem velké potíže. Pennettaová, jež v New Yorku hrála semifinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře, udržela za celý zápas jen jednou své podání a soupeřce postup značně usnadnila. Čtyřiadvacetiletá Běloruska sice na servisu také nezářila a udělala šest dvojchyb, na 83. hráčku světového žebříčku to však stačilo.

US Open (tvrdý povrch, dotace 34,3 miliónu dolarů)
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Azarenková (2-Běl.) - Pennettaová (It.) 6:4, 6:2
S. Williamsová (1-USA) - Li Na (5-Čína) 6:0, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Hradecká (5-ČR) - S. Williamsová, V. Williamsová (USA) 6:4, 6:2.
Smíšená čtyřhra - finále:
Hlaváčková, Mirnyj (7-ČR/Běl.) - Spearsová, González (USA/Mex.) 7:6 (7:5), 6:3.
Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Hibiová (11-Jap.) - Siniaková (3-ČR) 6:2, 7:5.
Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Mertensová, Soyluová (4-Belg./Tur.) 7:5, 6:4.

Reklama

Související témata: