Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: František Kaberle

PRAHA

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. V obraně české reprezentace zažije premiéru na olympijských hrách pětinásobný mistr světa František Kaberle.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejoví bratři Tomáš (vlevo) a František Kaberleovi.

Článek

Starší z bratrů Kaberleových už má ve sbírce pět zlatých medailí z mistrovství světa, ale start na olympijských hrách mu zatím nikdy nebyl dopřán. Od poloviny 90. let sice hrál pravidelně na mezinárodních turnajích, ale v týmu pro Nagano byl prvním náhradníkem a před Salt Lake City nakonec ze širší nominace vypadl. Dočká se tedy konečně v Turíně.

Pravidelně na mistrovství světa

Navíc se stejně jako na letošním šampionátu ve Vídni potká zase v národním týmu s bratrem Tomášem. S ním kdysi dělali první hokejové krůčky na kladenském zimáku pod vedením otce, rovněž někdejšího úspěšného reprezentanta. Do ligového áčka logicky jako první pronikl starší František, jako sedmnáctiletý v září 1991.

Za Kladno odehrál čtyři kvalitní ligové sezóny, během nichž se podíval i na mistrovství světa 1995. Po jeho skončení pak využil nabídku ze švédského MoDo a odešel vyzkoušet štěstí do zahraničí. Ve švédské Elitserien se brzy vypracoval mezi nejlepší obránce soutěže a díky pravidelným účastem na světových šampionátech si jej konečně začali všímat také v zámoří.

V Los Angeles se moc neohřál

Až v šestadvaceti letech se dočkal draftu, když si jej po jeho druhém zlatém mistrovství světa v roce 1999 vybral tým Los Angeles Kings. Kaberle odehrál v prvním týmu 37 utkání, pak jej Králové nechali vláčet po farmářských týmech a nakonec ho vyměnili do Atlanty. Tam pokračoval v kariéře až do výluky v NHL a v sezónách 2001/02 a 2003/04 byl nejproduktivnějším obráncem týmu.

Během výluky neváhal s návratem do mateřského Kladna, kam jej hnala i touha zahrát si v jednom týmu s bratrem Tomášem. Za Kladno nastupoval do konce ledna, pak znovu nedokázal odolat nabídce MoDo a dohrál sezónu ve Švédsku. Po svém pátém zlatu na mistrovství světa ve Vídni se pak přesunul do Caroliny, kde se jako volný hráč dohodl na smlouvě ještě před výlukou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články