Hlavní obsah

Jedna hospitalizace? Závodnice mohly být mrtvé, tvrdí legenda

Dauhá

Vytrvalecká legenda Haile Gebrselassie kritizuje pořádání atletického mistrovství světa ve vysokých teplotách v Dauhá. Podle dvojnásobného olympijského vítěze a čtyřnásobného mistra světa mohly maratonkyně v katarském vedru zemřít.

Foto: Ivana Roháčková

Česká maratónkyně Marcela Joglová na jedné z občerstvovacích stanic.

Článek

Sobotní maraton žen startoval kvůli lepším podmínkám o půlnoci, nicméně vinou vysoké vlhkosti si vytrvalkyně mohly připadat jako ve čtyřicetistupňovém vedru. Z 68 závodnic 28 vzdalo, tři desítky zkontrolovali lékaři a jedna byla krátce hospitalizována.

"Byla chyba pořádat šampionát v takovém vedru v Dauhá, zvlášť maraton. Jako člověk, který se pohybuje ve sportu mnoho let, to považuju za nepřijatelné," řekl agentuře AP Etiopan Gebrselassie. "Bůh odpusť, ale v takovém počasí mohli lidé umírat," dodal bývalý světový rekordman v maratonu.

Na stadionu Chalífa jsou atleti před vedrem chráněni klimatizací, ale účastníci maratonských a chodeckých závodů jsou katarskému počasí plně vystaveni. "Dráhové disciplíny jsou v pohodě, ale těžko chápu maraton. Měli z toho udělat půlmaraton nebo disciplínu z tohoto šampionátu úplně vyřadit, když tu panují takové podmínky," uvedl šestačtyřicetiletý Gerbselassie, jenž byl dva roky šéfem etiopské atletiky.

Maraton nedokončila ani jedna z jeho tří krajanek, závod vyhrála Keňanka Ruth Chepngetichová. Mužský maraton je na programu předposlední den MS, začíná minutu před půlnocí místního času. Za rok na olympijských hrách v Tokiu očekávají vytrvalce podobné podmínky, maraton tam bude startovat v 6:00 ráno.

Reklama