Hlavní obsah

Už žádné Czech Republic! Hokejová reprezentace bude mít na dresech název Česko

Jan ŠkvorSport.cz

Už žádné anglické pojmenování Czech Republic. Na dresech českých hokejových reprezentačních výběrů bude od této sezony název Česko v mateřském jazyce. Vedení Českého hokeje se tak připojilo k velké většině zemí Mezinárodní hokejové federace (IIHF), které uplatňují stejný přístup a v komunikaci používají krátký geografický název bez uvedení politického uspořádání.

Na dresech hokejové reprezentace bude název ČeskoVideo: Sport.cz

 
Článek

V nových dresech budou české národní týmy nastupovat při MS, turnajích a přátelských zápasech.

Úprava se netýká olympijského turnaje v Pekingu, na kterém bude česká seniorská reprezentace hrát ve dříve schválených dresech se státním znakem.

Jako první se v nových dresech představí reprezentace do 17 let při trojutkání s Ruskem, které jsou na programu tento týden od úterý do čtvrtka.

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Nový dres české hokejové reprezentace.

Oficiální název Česko byl z pověření vlády schválen již v roce 1993 a ve stejném roce potvrdil jeho správnost Ústav pro jazyk český Akademie věd. Dle vyjádření odborníků jde o oficiální, spisovný a názvotvorně správný název státu, označující podle státnosti, státní příslušnosti i společného jazyka prostor historických zemí Čech, Moravy a části Slezska.

Oba názvy (Česká republika i Česko) jsou věcně správné a významově rovnoprávné. Zkrácená verze se doporučuje používat mimo jiné v oblasti sportu.

Z 82 členských zemí IIHF používají víceslovný politický název s právní formou pouze KLDR a Spojené arabské emiráty. Další země upřednostňují v prezentaci a komunikaci kratší, zpravidla jednoslovný název bez právní formy státu – Finsko (Republika Finsko), Švédsko (Švédské království), Rusko (Ruská federace), Slovensko (Slovenská republika), Německo (Spolková republika Německo), Švýcarsko (Švýcarská konfederace)... Je-li uveden na dresech, převládá přitom název v národním jazyce, nikoli v angličtině – Suomi (Finland), Россия (Russia), Slovensko (Slovakia) a Suisse (Switzerland), ale i Danmark (Denmark), Latvija (Latvia) nebo Italia (Italy).

Jak se vám líbí název Česko na dresu hokejové reprezentace?
Líbí. Je to hezčí varianta než Czech Republic.
71,3 %
Nelíbí. Dosavadní design byl lepší.
28,7 %
Celkem hlasovalo 15056 čtenářů.

Reklama