Hlavní obsah

Fernstädtová jde do sezony v helmě od Banka! Zašel jsem na pivo a přilba je na světě, říká bývalý sjezdař

Praha

Česká skeletonistka Anna Fernstädtová vstoupí do olympijské sezony v nové kombinéze a se speciální helmou na míru. Vyrábí ji pro ni někdejší světový sjezdař Ondřej Bank a jeho firma Vagus. „Přilba se dělá relativně dost narychlo, ale myslím, že to do začátku sezony zvládneme," prohlásil Bank při pátečním setkání s médii.

Skeletonistka Anna Fernstädtová bude mít helmu na míru. Vyrábí ji Ondřej BankVideo: Sport.cz

 
Článek

Nápad na speciální helmu se zrodil v létě. Bankovi se ozval manažer Fernstädtové a požádal ho, jestli ji ve své firmě nevyrobí. „Pomyslel jsem si v první chvíli, že se zbláznil. Že do toho nejdu. Pak jsem byl ale na pivu s klukama z realizačního týmu Aničky a helma je prakticky na světě," culil se Bank.

Fernstädtové má pomoct k vyššímu komfortu při jízdě v ledovém korytě. „Dělali mi skeny hlavy, bavilo mě to. Na hlavě jsem ji ještě neměla, věřím ale, že bude sedět dobře," podotkla Fernstädtová. Nynější přilbu si musí vycpávat, na bradě má navíc vrstvu tejpu, aby ji nevyskakovala nahoru. Což se i tak občas stává. „Když je moc tlaku a jdu hlavou o led. Tlak vytlačí helmu, což je docela nepříjemný," uvedla 24letá skeletonistka.

Novou přilbu jí budou závidět i lyžaři. Ti podle Banka helmy na míru nemají. „Nikoho aspoň neznám. Ano, stávající přilba, kterou má Anička, je vyrobena na stejném principu, jako pro lyžaře. Ale jiné je, že použijeme vnitřní výstelku na míru. Doufám, že přilba bude minimálně stejně lehká jako nynější. Zásadní je, že bude sedět Aničce na hlavě. Posunuli jsme i hledí, aby nemusela tolik zvedat hlavu, aby měla lepší výhled," řekl Bank.

Fernstädtová vstoupí do sezony za dva týdny v Innsbrucku. Bank věří, že helmu bude mít k dispozici několik dnů před závodem, aby si ji důkladně vyzkoušela. „Bylo by fajn, kdyby ji sedla hned první varianta. Ale spíš počítáme, že se bude muset malinko upravovat. Ale všechno by se mělo stihnout," pověděl Bank.

Druhým rokem pracuje i na zlepšení zraku. Cvičí například rychlejší přeostřování z dálky na blízko a obráceně. „Pracuju s 3D brýlemi. Oči mám dobré, ale chci, abych ještě rychleji reagovala na to, co vidím," řekla Fernstädtová, která se podílela na zhotovení nové kombinézy. Zatímco helma ve žlutém provedení má symbolizovat slunce, kombinéza další přírodní živly. Bílá led, modrá vodu. Vše souvisí s ochranou přírody. „Země se otepluje, přijde mi, že se proti tomu nic moc nedělá," mrzí Fernstädtovou, která se ochraně přírody aktivně věnuje.

I vzhledem k premiéře v nové helmě jí bude na úvodním podniku sezony doprovázet také Bank. Během kariéry proslul na svazích riskantními kousky i v nejvyšší rychlosti. Troufnul byste si i na skeleton? „Asi ano. I když neříkám, že je rozumné spustit se hlavou po ledě dolů. Asi bych si musel dát brzdy na špičky," smál se Bank.

Reklama

Související témata: