Hlavní obsah

Trénujte v přítomnosti! Dostaňte ze svého tréninku ještě víc!

S tím, jak se od nás na časové ose stále více vzdaluje přelom roku a s ním i čas našich novoročních předsevzetí, mnohdy klesá také motivace a inspirace k pravidelnému tréninku. Někdo dokonce neváhá hovořit přímo o nudě. Cíle se zdají vzdálené a kroužit někde na oválu nebo nabíhat kilometry se může zdát stále obtížnější a náročnější. Jak z toho ven?

Foto: Profimedia.cz

I trénovat se vyplatí raději v přítomnosti. Není to nuda!

Článek

V procesu tréninku se můžeme, hlavně v tomto čase, kdy závody jsou ještě relativně daleko, setkávat u sebe s nižší úrovní angažovanosti. Zkrátka si tréninkové jednotky tak nějak odběháme, ale je to kolikrát bez chuti a takzvaně „na autopilota".

Podle nejnovějších psychologických výzkumů strávíme polovinu doby svého bdělého stavu myšlenkami upnutými na obavy z budoucnosti a analyzováním minulosti. Přitom nám zásadně uniká to, co se děje právě tady a právě teď. Výsledkem je paradoxní spojení dvou jevů: stresu a nudy.

Trénink, aby opravdu přinášel vše, co přinášet má, by měl být vědomý a naše mysl by měla být koncentrovaná právě na probíhající okamžik. Jeden z významných ultraběžců k danému prý kdysi poznamenal: „Běhání opravdu může být nudné, ale to je dobře. Lidé by měly změnit své vnímání nudy." Jedině tak si lze vysvětlit, že skutečně vytrvalí běžci jsou v tréninku schopni hodiny kroužit třeba i na malém ovále, kde se opravdu „nic neděje". Jiná běžkyně doporučuje počítat kola, představovat si sama sebe, jak daný okruh běžíme, a na všechno nahlížet se zvídavostí.

Jak se naučit trénovat v přítomném okamžiku?

Vyhraďte si vždy alespoň pár minut na začátku každého tréninku, případně alespoň některých specificky daných a trénujte koncentraci na přítomný okamžik uvědomováním si těchto tří úrovní:

♣ Prostředí

Už při zavazování maratónek si uvědomujte prostředí, v němž se nacházíte a zkuste zapojit všechny smysly. Jak to tu vypadá? Co je cítit ve vzduchu? Co slyším? Co cítím na jazyku? Jaká je půda pod mýma nohama?

♣ Tělo

Začněte od hlavy a postupně si uvědomujte každou kost a každý sval v těle. Je všechno uvolněné? Mohu to uvolnit více? Jak je na tom můj obličej? Co ramena, paže, záda, břicho...? Takto postupujeme celým tělem až ke konečkům prstů na noze.

♣ Mysl

Identifikujte si tři největší myšlenky, které zrovna zaměstnávají vaši mysl. Jste dnes klidní? Jste v poklusu a nesoustředění? Postupně zkuste myšlenky, které k vám připlouvají, onálepkovat „takto se projevuje můj strach, takto plánuji, takto se těším" a postupně svou soustředěnou mysl přiveďte ke sledování dechu nebo dopadu chodidel na zem. V tomto cvičení můžete pokračovat, dokud je vám to příjemné. Postupně se tato doba bude prodlužovat, vaše koncentrace růst a užitek z vašeho tréninku stejně tak.

Reklama

Související témata: