Hlavní obsah

Pes místo rakety. Spolu s běžcem se stal nejrychlejším na světě

Praha

Další míle pod čtyři minuty! Kdysi to byla rychlost, s níž vědci nikdy nepočítali ve spojitosti s lidským jedincem. Než se něco takového podařilo siru Rogerovi Bannisterovi, nikdo nevěřil, že existuje běžec, který by to zvládl. Zdá se, že dnes už něco podobného nebude pouze doménou vyvolených.

Foto: Profimedia.cz

Člověk a pes, canicross, progresivní disciplína, která určitě ještě překvapí.

Článek

Naposledy se něco takového podařilo čtyřicátníkovi v parku. Anthony Famiglietti, dvojnásobný americký olympionik s osobním rekordem na míli 3:55 se rozhodl trochu rychleji se proběhnout se psem. Fenka Bailey nepatří jemu a první setkání tohoto muže se zvířetem se uskutečnilo právě až v parku, těsně před samotným pokusem, zkouškou toho, čeho je běžec s „asistentským" psem schopen.

Trasa byla přesně zaměřena mechanickým kolečkovým měřidlem. Nejkratší možná dráha při ideálním probíhání zatáček měřila přesně jednu míli. Pes si trať nepatrně prodloužil právě tím, že ne vždy využil ideální stopu.

O počinu se nyní neoficiálně hovoří jako o světovém rekordu v běhu na jednu míli se psem. Kdo na sebe někdy zkusil navléknout speciální běžecký pás a připnout si na něj zvíře uvyklé takzvanému canicrossu, o záludnostech tohoto sportu už začal něco tušit. Už středně velké zvíře dokáže udělit běžci takové zrychlení, o němž nikdy netušil, že je ho schopen. A to může být i nebezpečné.

Famiglietti je uznávaným steeplařem běhajícím za klub Reckless Running. Čerstvý čtyřicátník věří, že by se mohl stát jedním z mála lidí v historii, kteří dokážou zaběhnout míli pod čtyři minuty v takovém věku – samozřejmě bez psa. Se psem se už jedním z nich stal. Standardním během pokořil čtyřminutovou hranici například Bernard Lagat, Eamonn Coghlan nebo Anthony Whiteman. A pravděpodobně není náhoda, že všichni tito muži se v určitou dobu své kariéry specializovali na patnáctistovku.

Reklama

Související témata: