Hlavní obsah

TEST: Fitness náramek Garmin vívosmart 3 - malý výkonný elegán

Praha

Je to něco, co vypadá hezky na zápěstí, ale přímo náramek to není. Je to něco, co funguje jako sportovní hodinky, ale hodinky to také úplně nejsou. Náramek nosíte jen u společenských příležitostí, když se chcete líbit. A je to v zásadě dámský módní doplněk. Hodinky zase rádi odložíte po příchodu z práce nebo když jdete běhat. Když dáte dohromady výhody náramku a hodinek a odmyslíte si všechny jejich nevýhody, dokážete si konečně představit fitness náramek. Jeden takový jsme pro vás otestovali.

Foto: garmin.com

Fitness náramek Garmin vívosmart 3 je vybaven optickým snímačem tepu.

Článek
Fotogalerie

Je jasné, že vívosmart 3 je určený pro ty, kdo se rádi hýbou, nebo alespoň pro ty, kteří myslí na svou energetickou bilanci a hlídají si svou linii či fyzickou aktivitu. Takové náramky se většinou nosí na ruce 24 hodin denně, protože dokáží sledovat třeba i kvalitu vašeho spánku, a jejich obrovskou výhodou je, že s nimi na rozdíl od různých hodinek a sporttesterů nemusíte vůbec manipulovat. Monitorují, počítají, hodnotí, aniž by po vás chtěly něco zapínat, vypínat, nastavovat. Své údaje jako výšku, váhu, věk zadáte při prvním použití a pak už se o nic starat nemusíte.

Zabudovaná elektronika sleduje počet vašich kroků během dne, rychlost tlukotu vašeho srdce i s průměrnou hodnotou za poslední týden, počet nastoupaných pater, počet minut intenzivního pohybu, počet spálených kilokalorií a dokonce hladinu vašeho stresu. Zabudovaná elektronika a promyšlené algoritmy jsou schopny detekovat opakující se vzorec vašeho současného pohybu (chůze, běh, jízda na kole, plavání, eliptický trenažér), zaznamenat jej a zařadit aktivitu do vaší sportovní historie. Pokud to ale z nějakého důvodu potřebujete, můžete automatiku vypnout a vaši aktivitu zaznamenat standardní cestou zmáčknutím start/stop a uložením.

Oproti dříve testovanému náramku vívofit3 má tento navíc čidla pro čtení vašeho pulsu přímo na své vnitřní straně, žádné hrudní pásy a podobně nejsou potřeba. Pulsmetr pracuje v průběhu celého dne a celé noci a pomáhá kinetickým čidlům ještě přesněji detekovat vaši aktivitu. I proto baterie vívosmart 3 oproti „mladšímu bratrovi" nevydrží až jeden rok v provozu. Vívosmart 3 má ale vnitřní dobíjecí akumulátor se slušnou výdrží až jednoho pracovního týdne.

Pokud naopak patříte k lidem, kteří mají v oblibě nejrůznější grafy, přehledy a tabulky, náramek společně s příslušnou mobilní aplikací Garmin Connectuspokojí i vás. Samozřejmě tímto způsobem využijete naplno všechny možnosti náramku. Lidé přímo závislí na mobilním telefonu určitě využijí možnosti propojení náramku s mobilem. Na displej pak můžete dostávat notifikace o příchozích hovorech, zprávách a podobně, ovládat přehrávání hudby na telefonu přímo z náramku nebo naopak pomocí náramku vyhledat založený mobil.

PLUSY
velké množství sledovaných parametrů
možnost „bezzásahového“ používání
automatické rozpoznávání sportu a ukládání aktivit
vodotěsnost
propojení se sofistikovanou mobilní aplikací
sledování hladiny stresu, kvality spánku
určování fyzické výkonnosti
automatické generování cílů a odměny za jejich plnění
slušná výdrž baterie
MÍNUSY
pro komplexní práci s daty je třeba datového připojení
CENA
3990 korun
HMOTNOST
ani u větší verze (L) nepřesahuje 22 gramů

Běžci mohou využít i jednoduchých alertů nastavených na určitý čas, vzdálenost nebo spálené kalorie. Náramek vám také může ohlídat požadovanou úroveň srdeční činnosti, potřebnou tepovou zónu.

Nabíjení probíhá pomocí kabelu se speciální koncovkou překvapivě rychle. Výrobce uvádí, že zcela prázdná baterie je za dvě hodiny opět na stech procentech, v praxi vše probíhalo ještě o něco rychleji. Po spárování náramku s telefonem, které vyšlo hned napodruhé, si už přístroje rozumějí a propojování a stahování dat probíhá ve většině případů bez komplikací. Drobným nepohodlím je, že musíte mít připojená data, abyste se s aplikací dostali ke všem zaznamenaným historickým hodnotám.

Náramek je také schopen odhadovat i vaši hodnotu VO2 max. Ta nemusí být úplně nejpřesnější, ale i tak vám její růst nebo stagnace může naznačovat, jakým směrem se vaše příprava zrovna ubírá a jakým tempem tak činí. Monitoring celodenního stresu je také zábavná věc a v aplikaci můžete porovnávat své denní průměry v závislosti třeba na tom, kdy jste byli v práci na koberečku u šéfa. Stresoměr je doplněný ještě další speciální funkcí, takovým průvodcem do klidnějších hladin vědomí. Bude vám napomáhat s klidnějším a hlubším rytmem dechu a opravdu i tak ve své podstatě jednoduchý prostředek zabírá téměř okamžitě.

Náramek je samozřejmě vodotěsný, lze se s ním sprchovat i plavat. Povrch displeje se během testování nepodařilo poškrábat ani mně, ani mým dětem. Jeho nošení je pohodlné, zapínání na nerezovou sponu bezpečné a pevné a černý jednolitý celek působí pozitivním estetickým dojmem jak v doprovodu sportovního, tak i společenského úboru.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Garmin Vivosmart3 Optic Black

Reklama