Hlavní obsah

Běžecké toaletní záležitosti aneb Pohled do běžcových kalhot

Vylučování patří mezi běžci k častým tématům rozhovorů, oni sami to ale veřejně přiznávají jen velmi neradi. Dnes tak prolomíme jedno ze společenských tabu a budeme se věnovat velké potřebě ‒ potřebě, již pociťuje každý, ale ne každý je natolik odvážný, aby v tomto směru o svých problémech mluvil, nastanou-li.

Foto: Profimedia.cz

Problém může vyplavat na toaletě.

Článek

Ve skutečnosti je to, co z nás vychází, poměrně dobrým indikátorem našeho zdravotního stavu. Když pomineme takové ty krajní záležitosti, kdy je stolice zbarvena do červena (což může znamenat pouhé přejedení červenou řepou, ale také hemeroidy nebo rakovinu), poměrně častým problémem je lidově řečeno „to je divné, ono to plave!". Že to není úplně obvyklé, asi tušíme všichni. Jak velký problém to ale může představovat? Malý i velice závažný.

Stolice držící se zcela neobvykle na vodní hladině, má ‒ fyzikálně řečeno ‒ menší hustotu. Menší hustotu než voda, menší hustotu, než obvykle stolice mívá. Příčiny mohou být v zásadě dvojího charakteru: nadměrné množství tuku, nadměrné množství plynů, přičemž ta druhá varianta je výrazně pravděpodobnější.

Vyšší podíl plynů mohou způsobovat nezpracované uhlohydráty či přemíra vlákniny. Ta ve střevech fermentuje a za pomoci mikroorganismů uvolňuje více plynů než jiné složky potravy. Problémem může být také intolerance na laktózu (mléčný cukr) či pouhá nadměrná konzumace mléka, případně výrobků z něj. Slazené alkoholické nápoje a umělá sladidla mohou způsobovat velice podobné příznaky.

Druhou příčinou nepotopitelnosti stolice může být vyšší obsah tuků. Z nějakých důvodů je vaše útroby nedokáží zpracovat v takovém množství. Příčinou může být jednak opět nadměrná konzumace této složky, jednak onemocnění způsobující takzvaný malabsorpční syndrom. Pokud ve své toaletě najdete po vykonání potřeby také tukové kapénky, důvodem může být špatně fungující slinivka nebo problém ve složení vaší střevní mikroflóry.

Pokud na plovoucí stolici u sebe občas narazíte, ve většině případů není třeba se výrazněji znepokojovat. Dnes má zcela stabilní zažívací systém jen málo lidí. Většina negativních změn je způsobena nevhodnou stravou nebo požívanými léky. Pokud ale problémy přetrvávají delší dobu například měsíc a více, je lepší pro jistotu navštívit lékaře. Malabsorpční syndrom poznáte kromě jiného podle toho, že má další doprovodné jevy: vyšší frekvence nutkání na velkou potřebu, extrémně silný zápach stolice, křeče v břiše, plynatost.

Reklama