Hlavní obsah

Liberec - Sparta 1:3Sparta v infarktovém závěru otočila s Libercem a do boje o titul jde z prvního místa

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Valenta 1 : 0
90. Mabil (penalta) 1 : 1
101. Mabil (penalta) 1 : 2
105. Kuchta 1 : 3
Záznam online reportáže

Fotbalisté pražské Sparty po nevídaném obratu v závěru zvítězili v Liberci 3:1 a ovládli základní část první ligy o dva body před městským rivalem Slavií, která doma překvapivě pouze remizovala s Hradcem Králové 1:1. Letenští neprohráli od října v 17. kole po sobě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Vydra během utkání v Liberci.

Článek

Slovan vedl v utkání posledního 30. kola od 13. minuty po brance Matěje Valenty. Zdálo se, že Sparta po dlouhé době najde přemožitele, ale v 88. minutě Gigli Ndefe po faulu na Jana Kuchtu ve vápně uviděl druhou žlutou kartu. Z nařízené penalty skóroval střídající Awer Mabil. Poté se domácí Lukáš Červ dopustil ve vlastní šestnáctce faulu a australský reprezentant Mabil v 11. minutě nastavení dokonal z dalšího pokutového kopu obrat. Konečný výsledek stanovil bývalý hráč Severočechů Kuchta.

Sparta jako jediná na jaře v lize neprohrála a od říjnové porážky na Slavii 0:4 nenašla přemožitele v 20 soutěžních zápasech po sobě. Liberec prohrál po šesti kolech a v základní části skončil sedmý. Svěřenci trenéra Luboše Kozla si tak zahrají prostřední nadstavbovou skupinu o umístění, začnou proti Českým Budějovicím.

Spartě kvůli karetním trestům chyběli kapitán Krejčí mladší, Minčev a Zelený, vinou zranění nenastoupili Čvančara a Sörensen. V základní sestavě naskočili například devatenáctiletý obránce Vydra nebo dánský záložník Höjer.

Utkání nabídlo velmi opatrný začátek. Slovan ale skóroval hned z první šance ve 13. minutě. Frýdkův dlouhý nákop za obranu si zpracoval Valenta, který prostřelil gólmana Kováře. Domácí záložník si připsal druhou trefu v ligové sezoně a první od loňského září. V 19. minutě Tupta střelou z šestnáctky na Kováře nevyzrál. Naopak hosté domácího brankáře Vliegena v úvodním dějství téměř vůbec neohrozili.

Trenér Pražanů Priske poslal do druhé půle do hry Pavelku s Mabilem. V 53. minutě se domácí útočník Olatunji uvolnil ve vápně přes dva hráče, Höjer však jeho ránu zblokoval. Vzápětí na druhé straně stejně dopadla i rána dánského hráče a Pavelka z dorážky přestřelil. Po skoro hodině hry záložník Severočechů Frýdek zakončil těsně vedle.

Poté opět zahrozili Letenští. Jenže Kuchta ve velké šanci netrefil ideálně hlavou míč a Mabil obstřelem minul. Domácí v 78. minutě málem přidali pojistku, střídající hráči se však krátce po příchodu na hřiště neprosadili. Rondič trefil břevno a Mikulovu hlavičku vyrazil Kovář na roh.

V 87. minutě Mabil vyslal do úniku Kuchtu, jehož nedovoleně zastavil Ndefe. Angolský obránce byl navzdory protestům po druhé žluté kartě vyloučen. Místo vykartovaného tradičního exekutora penalt Krejčího mladšího vzal na sebe zodpovědnost Mabil, který nezaváhal. Pro australského reprezentanta šlo o první gól v české lize.

V nastavení ostře fauloval Vydra střídajícího Mészárose, sparťanský obránce však obdržel pouze žlutoz kartu. Rozhodčí Starý se po konzultaci s videorozhodčím šel podívat na opakované záběry, k překvapení všech však přezkoumal situaci v libereckém vápně, kdy Červ srazil k zemi Wiesnera. Následně nařídil pro hosty další penaltu, z níž Mabil v 11. minutě nastavení opět nezaváhal. Ve středu Letenští doma porazili obhájce titulu Plzeň 2:1 díky pokutovému kopu ve 14. minutě závěrečného nastavení.

V samém závěru ještě přidal pojistku Kuchta, jenž přehodil vyběhnutého Vliegena. Proti svému bývalému celku se dočkal jubilejního 50. ligového zásahu.

Sparta venku v lize prohrála jediný z posledních 16 zápasů a s 34 z celkových 68 bodů v sezoně je tam nejlepším týmem soutěže.

30. kolo první fotbalové ligy:
Slovan Liberec - Sparta Praha 1:3 (1:0)
Branky: 13. Valenta - 90. a 90.+11 obě z pen. Mabil, 90.+15 Kuchta. Rozhodčí: Starý - Nádvorník, Váňa - Adámková (video). ŽK: Ndefe, Rondič, Červ - Wiesner, Pavelka, Priske (trenér), Vitík, Vydra, Schánělec. ČK: 88. Ndefe. Diváci: 7258.
Liberec: Vliegen - Ndefe, Prebsl, Purzitidis - Fukala (77. Mikula), Červ, Valenta (84. Mészáros), Frýdek (65. Doumbia), Ghali (84. Preisler) - Olatunji, Tupta (77. Rondič). Trenér: Kozel.
Sparta: Kovář - Vitík, Panák (46. Pavelka), Vydra - Wiesner, Laci (61. Daněk), Sadílek (83. Goljan), Höjer - Karabec (82. Schánělec), Haraslín (46. Mabil) - Kuchta. Trenér: Priske.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice