Hlavní obsah

Sparta ze dvou penalt otočila v Liberci a vyhrála základní část! Slavia jen remizovala s Votroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bitva na dálku o vítězství v základní části fotbalové Fortuna ligy měla ve 30. kole napínavý a nečekaný vývoj. Dosud vedoucí Slavia hostila a remízou 1:1 doma vůbec poprvé ztratila body. Sparta většinu zápasu v Liberci prohrávala, nakonec díky dvěma penaltám v závěru skóre otočila a vyhrála 3:1, takže do nadstavby půjde z prvního místa. Obhájci titulu z Plzně remizovali s Teplicemi 1:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta vstřelil třetí gól Sparty v Liberci.

Článek
Fotogalerie

Rozdělení týmů do nadstavby bylo před nedělí z velké části dané, ve hře zbývalo jedno místo v elitní skupině o titul a jedno v prostřední skupině o umístění.

Základní část nakonec ovládla Sparta, která zvítězila v Liberci po obratu v závěru 3:1 a před pětikolovou nadstavbou vede tabulku o dva body před Slavií, která doma nečekaně jen remizovala s Hradcem Králové 1:1. Letenští díky triumfu v základní části získali výhodu domácího prostředí v derby s vršovickým rivalem, které se ve skupině o titul odehraje v druhém kole.

Do šestičlenné skupiny o titul se ve 30. kole jako poslední dostala Olomouc. V elitní šestce vedle Hanáků a pražských S figurují také obhájce trofeje Plzeň, Bohemians 1905 a Slovácko.

Který z brankářů klubů útočících na titul má největší potenciál? Diskuze z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

V závěru základní části unikly bojům o udržení České Budějovice, které si spolu s Libercem, Hradcem Králové a Mladou Boleslavi zahrají vyřazovacím způsobem skupinu o umístění.

Do pětikolové skupiny o záchranu klesl Jablonec, vedle nějž budou o setrvání mezi elitou bojovat Ostrava, Teplice, Brno, Pardubice a poslední Zlín.

Letenští neprohráli od října v 17. kole po sobě. Slovan vedl od 13. minuty po brance Matěje Valenty. Zdálo se, že Sparta po dlouhé době najde přemožitele, ale v 88. minutě Gigli Ndefe po faulu na Jana Kuchtu ve vápně uviděl druhou žlutou kartu. Z nařízené penalty skóroval střídající Awer Mabil. Poté se domácí Lukáš Červ dopustil ve vlastní šestnáctce faulu a australský reprezentant Mabil v 11. minutě nastavení dokonal z dalšího pokutového kopu obrat. Konečný výsledek stanovil bývalý hráč Severočechů Kuchta.

Sešívaní na závěr základní části v patnáctém domácím utkání ligové sezony po předchozích 14 vítězstvích poprvé ztratili. Votroky poslal v Edenu v sedmé minutě do vedení Jakub Kučera, Pražané v 19. minutě srovnali po vlastním gólu Adama Gabriela, ale navzdory velké převaze už obrátit stav nedokázali. Východočeši s vršovickým týmem v lize potřetí za sebou neprohráli, loni jim zkomplikovali pozdější neúspěšný boj o titul. Votroci bodovali po dvou porážkách, obsadili osmou příčku a v semifinále nadstavbové skupiny o umístění je čeká souboj s Mladou Boleslaví, kde mají domácí azyl.

Nadstavba začne v sobotu, po středečním pohárovém finále, v němž se rovněž utkají Sparta a Slavia. Sparťané pak zahájí nadstavbovou část v neděli v Olomouci, Slavia nastoupí ve vršovickém derby doma proti Bohemians 1905. Třetí Plzeň ztrácí na první místo 11 bodů.

Výsledky 30. ligového kola
Slavia - Hradec Králové 1:1
Branky: 19. vlastní Gabriel - 8. Kučera
Liberec - Sparta 1:3
Branky: 13. Valenta - 90. a 101. obě z pen. Mabil, 105. Kuchta
Plzeň - Teplice 1:1
Branky: 85. Chorý - 50. Hyčka
České Budějovice - Pardubice 3:1
Branky: 42. a 67. Čermák, 54. Čavoš - 89. Hranáč
Slovácko - Brno 1:0
Branka: 24. Reinberk
Bohemians - Jablonec 4:1
Branky: 9. Matoušek, 20. pen. Jindřišek, 54. Drchal, 89. Prekop - 79. Šulc
Olomouc - Ostrava 1:4
Branky: 45. Zmrzlý - 22., 25. a 80. Tijani, 63. Bitri
Mladá Boleslav - Zlín 1:1
Branky: 22. Ladra - 75. Simerský

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.