Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 2:3Hokejisté na závěr Českých her podlehli v souboji o prvenství

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Kempný 1 : 0
7. Haas 1 : 1
33. Loeffel 1 : 2
41. Smejkal 2 : 2
46. Miranda 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejová reprezentace podlehla na Českých hrách Švýcarsku 2:3 a nevyužila šanci vyhrát domácí turnaj série Euro Hockey Tour potřetí za sebou, přestože jí stačil bod. Gól a asistenci si připsal Jiří Smejkal, dvě nahrávky zaznamenal další útočník Filip Chlapík. Brněnský turnaj vyhrálo Švýcarsko, český tým skončil za Švédskem třetí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Daniel Voženílek, Karel Vejmelka a Tomáš Dvořák v akci před českou brankou v utkání Českých hokejových her.

Článek
Fotogalerie

Skóre otevřel záhy po úvodním buly obránce Michal Kempný. Útočník Ondřej Beránek pak inkasoval trest na pět minut a do konce utkání, čehož využil k vyrovnání Gaëtan Haas. Ve druhé třetině poslal Švýcary do vedení Romain Loeffel, na začátku poslední části vyrovnal Smejkal. V čase 45:59 rozhodl Marco Miranda. Kvůli zdravotním potížím odstoupil ze zápasu obránce David Jiříček.

Přibližně v 19:30 oznámí trenér národního mužstva Kari Jalonen nominaci na světový šampionát v Tampere a Rize, který začne v pátek. Češi do turnaje vstoupí duelem se Slováky.

Češi zahájili boj o turnajový primát na výbornou. Chlapík zpoza švýcarské branky posunul puk na Smejkala, který našel Kempného a jeho tečovaný pokus skončil za zády gólmana Mayera. Ve třetí minutě chybělo málo, aby byl náskok domácího týmu dvoubrankový: Moser chyboval při rozehrávce uvnitř vlastního obranného pásma, našel přesně Beránka, jenž další tečovanou střelou zazvonil na horní tyčku poté, co Mayer máchl lapačkou do prázdna.

Švýcaři se snažili o rychlou odpověď a při tlaku několikrát prověřili Vejmelkovu pozornost. Stav se však změnil až v sedmé minutě. Tou dobou hráli Češi dlouhé oslabení poté, co byl na pět minut a do konce utkání vyloučen po souboji u hrazení Beránek. Haas vypálil z kruhu, jeho rána bez přípravy se otřela o bránícího Jordána a Vejmelka byl bezmocný.

Corvi mohl ještě v závěru dlouhé přesilovky dokonat obrat, napálil však jen spojnici pravé a horní tyčky Vejmelkovy branky. Ve 14. minutě měl naopak možnost vrátit vedení na českou stranu Flek, když nebezpečně vystřelil z mezikruží, Mayer však jeho pokus s trochou štěstí zneškodnil. Ještě před přestávkou si Češi zahráli první přesilovku v utkání, Lencovu velkou šanci zmařili na poslední chvíli bránící soupeři.

Ve druhé třetině mohl skóre na stranu Švýcarů překlopit Riat, jenže nedal. Ve velké šanci byl pak faulovaný Kaut. Švýcaři se při hře oslabení ocitli na ledě v pěti a Češi měli k dispozici 91 sekund dlouhou přesilovku pět na tři. Zbořil během ní třikrát tvrdě pálil, ale ve všech případech Mayer vyrazil kotouč do bezpečí maskou.

Ve 32. minutě přišel jediný menší trest na straně domácích, když se hákováním provinil Zbořil a Švýcaři po vyšším trestu Beránka z první třetiny zužitkovali i kratší přesilovku, kterou dostali. Loeffel ze středu hřiště dokonale využil zakrytého Vejmelkova výhledu a Švýcaři byli na koni.

Do třetího dějství nastupoval český tým s vědomím, že má k dobru ještě 13 sekund přesilovky. A tento čas využil dokonale - sekundu před koncem Corviho trestu připravil Chlapík zpětnou přihrávkou ideální pozici Smejkalovi, jenž okamžitě pálil a trefil horní růžek švýcarské branky - 2:2. Smejkal měl po chvilce další možnost, snažil se trefit z totožné pozice stejné místo jako chvilku předtím, ale Mayer jako kdyby mu přečetl myšlenky a tentokrát měl navrch on.

Na konci 46. minuty už zase vedli Švýcaři. Fora zkusil štěstí od modré čáry, Vejmelka vyrazil kotouč jen před sebe, kde se dostal k dorážce clonící Miranda. Jeho první pokus ještě Vejmelka pohotově vykryl betonem, ale na druhý už nedosáhl.

V 53. minutě se po povedené rychlé akci dostal do velmi dobré příležitosti na vyrovnání Flek, ale Mayer ho vychytal. Necelé čtyři minuty před vypršením základní doby to domácí zkusili bez gólmana. Jejich převahu hráčů v poli ještě umocnil Richardův faul v čase 58:11. Druhou výhru v základní době z 12 startů v EHT během této sezony už ale Švýcaři přes snahu českých hokejistů uhájili.

České hokejové hry v Brně, turnaj Euro Hockey Tour:
Česko - Švýcarsko 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 1. Kempný (Smejkal, Chlapík), 41. Smejkal (Chlapík) - 7. Haas (Loeffel), 33. Loeffel (Corvi, Haas), 46. Miranda (Fora, Berni). Rozhodčí: Eriksson, Harnebring (oba Švéd.) - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 1:5, navíc O. Beránek (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 4787.
Česko: Vejmelka - Jordán, J. Zbořil, D. Jiříček, Kempný, Knot, T. Dvořák, Jeřábek, Němeček - Chlapík, R. Horák, Smejkal - Kaut, M. Kovařčík, Lenc - Hyka, D. Voženílek, Flek - O. Beránek, Černoch, H. Zohorna. Trenér: K. Jalonen.
Švýcarsko: Mayer - Fora, Moser, Loeffel, Marti, Glauser, Geisser, Berni - Riat, Corvi, Ambühl - Künzle, Haas, Herzog - Simion, Senteler, Miranda - Ch. Bertschy, Richard, Thürkauf - Moy. Trenér: Fischer.
Konečná tabulka turnaje:
1.Švýcarsko320015:66
2.Švédsko3110110:75
3.Česko310118:94
4.Finsko301117:83
Konečná tabulka EHT:
1.Švédsko12541235:2224
2.Česko12422426:3318
3.Finsko12323437:3416
4.Švýcarsko12224423:3214

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články