Hlavní obsah

Olomouc - Sparta 0:1Sparta vyhrála na Hané a jde do trháku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Minčev 0 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Sparty Praha vstoupili v neděli vítězně do nadstavby Fortuna ligy, když v úvodním kole skupiny o titul vyhráli na půdě Sigmy Olomouc 1:0. Vítězný gól vstřelil v první půli Martin Minčev a Letenští vedou tabulku o pět bodů před Slavií. Ta má ale ještě bude hrát derby s Bohemians.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Gólman Sparty Matěj Kovář v akci během utkání 1. kola nadstavby ve skupině o titul na hřišti Sigmy Olomouc.

Článek
Fotogalerie

Sparta stejně jako v posledním kole základní části v Liberci nastoupila bez několika stabilních členů sestavy. Do zahajovací jedenáctky se sice oproti duelu na severu Čech po karetním trestu vrátili kapitán Krejčí mladší a Zelený, ale zranění vyřadilo ze hry Wiesnera s Vitíkem. Jen lavičce začal uzdravený stoper Sörensen a od úvodu dostal šanci mladík Vydra. Na křídle místo Haraslína nastoupil Minčev, který vynechal poslední dva soutěžní zápasy kvůli trestu za vyloučení.

Sigma vyrukovala v silné sestavě a hned v páté minutě zahrozila. Zmrzlého pokus vytáhl brankář Kovář před sebe a Chytil už dorážel z ofsajdu. Na druhé straně mířil mimo Kuchta. V polovině úvodního dějství Macík neodhadl Krejčího centr z hloubi pole a mohl být rád, že balon nezapadl do brány.

Olomoucký gólman, který vynechal závěrečné kole základní části po chybách v předchozích dvou zápasech, se zaváhání nevyvaroval ani dnes. Hostující Minčev v 26. minutě za vápnem z nepříliš výhodné pozice vypálil po zemi, při střele dokonce upadl, ale míč nečekaně doskákal až k zadní tyči. Bulharský křídelník prožil povedený návrat po vypršení trestu a v lize skóroval poprvé od února a popáté v sezoně.

Po změně stran po rohu hlavičkoval domácí Beneš jen do středu branky. Po hodiny hry a prostřídání na obou stranách udělal v 63. minutě velkou chybu na hranici vápna Beneš a vyslal tím do úniku Kuchtu, brankář Macík ale vyrazil balon na tyč. Na opačné straně se pak domácí marně dožadovali penalty za údajnou Kairinenovu ruku.

Letenští aktivní hrou nepouštěli Hanáky do šancí a zbytek zápasu si i díky sérii rohových kopů s přehledem zkušeně pohlídali. Na Hané zvítězili teprve podruhé z posledních sedmi ligových duelů a udělali další krok k zisku titulu, na který čekají od roku 2014. Sparta potvrdila, že je nejlepším venkovním týmem soutěže. Naopak Olomoučtí doma potřetí za sebou prohráli.

1. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:
Sigma Olomouc - Sparta Praha 0:1 (0:1)
Branka: 26. Minčev. Rozhodčí: Všetečka - Hájek, Hrabovský - Kocourek (video). ŽK: Breite, Kramář, Chytil, Zorvan - Minčev, Vydra, Clarup (asistent trenéra). Diváci: 9364.
Olomouc: Macík - Pokorný, Beneš, Zmrzlý - Ventúra (62. Zorvan) - Chvátal (76. Vodháněl), Pospíšil, Breite (88. Vaněček), Sláma (62. Zifčák) - Navrátil (61. Kramář), Chytil. Trenér: Jílek.
Sparta: Kovář - Vydra, Panák, Ladislav Krejčí II - Zelený, Kairinen (89. Pavelka), Laci (62. Sadíek), Höjer (71. Mejdr) - Karabec (62. Haraslín), Minčev (70. Daněk) - Kuchta. Trenér: Priske.

Reklama