Hlavní obsah

Slavia rozdrtila v derby klokany, Jurečka dal čtyři góly. Sparta vyhrála na Hané a dál vede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalisté Sparty Praha vstoupili v neděli vítězně do nadstavby Fortuna ligy, když v úvodním kole skupiny o titul vyhráli na půdě Sigmy Olomouc 1:0. Vítězný gól vstřelil Martin Minčev a Letenští tak dál vedou tabulku o dva body před Slavií. Ta ve vršovickém derby deklasovala Bohemians 6:0, čtyřikrát se trefil útočník Václav Jurečka. Ve skupině o umístění Mladá Boleslav remizovala s Hradcem Králové 0:0 a Dynamo České Budějovice v divokém duelu zvítězilo nad Libercem 3:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanonýr Slavie Václav Jurečka v derby proti Bohemians slaví hattrick.

Článek
Fotogalerie

Sparta stejně jako v posledním kole základní části v Liberci nastoupila bez několika stabilních členů sestavy. Do zahajovací jedenáctky se sice po karetním trestu vrátili kapitán Krejčí mladší a Zelený, ale zranění vyřadilo ze hry Wiesnera s Vitíkem. Jen lavičce začal uzdravený stoper Sörensen a od úvodu dostal šanci mladík Vydra. Na křídle místo Haraslína nastoupil Minčev, který nakonec zápas rozhodl.

Olomoucký gólman Macík, který vynechal závěrečné kole základní části po chybách v předchozích dvou zápasech, se zaváhání nevyvaroval ani v neděli. Bulhar Minčev v 26. minutě za vápnem z nepříliš výhodné pozice vypálil po zemi, při střele dokonce upadl, ale míč nečekaně doskákal až k zadní tyči.

Jiří Jarošík vzpomíná na zahraniční derby v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Letenští aktivní hrou nepouštěli Hanáky do šancí a zbytek zápasu si s přehledem pohlídali. Na Hané zvítězili teprve podruhé z posledních sedmi ligových duelů a udělali další krok k zisku titulu, na který čekají od roku 2014.

Studio s Podaným, Matušovičem a Rosou
Všechny nedělní zápasy z FORTUNA:LIGY vysílají exkluzivně stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal. Studio moderátora Davida Sobiška začíná ve 14:30, jako expert se představí Jakub Podaný. K pražskému derby Slavia - Bohemians pak dorazí dvojice expertů Miroslav Matušovič a Antonín Rosa. Sestřih všech nedělních utkání 1. kola nadstavby FORTUNA:LIGY nabídne od 20:30 na O2 TV Sport pořad F:INITO.

Červenobílí si ve vršovickém derby šesti góly zdeptali pražského souseda Bohemians 1905 a spravili si tak dokonale chuť po poslední remíze s Hradcem Králové. Klokany hostila Slavia v Edenu potřetí za poslední měsíc a slaví třetí úspěch. Na začátku dubna tým trenéra Jindřicha Trpišovského v semifinále poháru zvítězili 3:2 po prodloužení, poté v lize vyhrál 3:0 a v neděli si připsal nejvýraznější vítězství 6:0.

Slavia se v úvodních třiceti minutách trochu hledala, jakmile ale šla do vedení po trefě Václava Jurečky, tak dění na trávníku jednoznačně ovládla. Po pauze pak nasázeli klokanům dalších pět branek a to ještě jeden zásah Jurečky neplatil. Sešívaní derby dokonale ovládli, vršovický rival propadal. Jurečka v prestižní bitvě zaznamenal čtyři góly a byl největší hvězdou utkání.

Úvodními dvěma semifinálovými duely odstartovala také skupina o umístění, v níž se mužstva na sedmé až desáté příčce utkávaají vyřazovacím způsobem na dva zápasy o prémii milion korun a lepší nasazení do domácího poháru.

Mladá Boleslav remizovala s Hradcem Králové 0:0. Skóre se nezměnilo ani po vyloučení hostujícího Vojtěcha Smrže z 85. minuty. Odveta je na programu v sobotu opět v Mladé Boleslavi, v roli domácího týmu ale budou tentokrát Východočeši, kteří během výstavby svého stadionu mají v Lokotrans Areně domácí azyl. Středočeši neprohráli počtvrté za sebou, doma dokonce posedmé. "Votroci" čekají na vítězství čtyři utkání.

České Budějovice doma porazily Liberec po velkém obratu. Hosté na jihu Čech už v desáté minutě vedli po brankách Victora Olatunjiho a Lubomíra Tupty. Za Dynamo ještě do přestávky skórovali Patrik Hellebrand a Quadri Adediran, v 50. minutě dokonal obrat kapitán Martin Králik. V závěru byli vyloučeni po druhých žlutých kartách hostující náhradník Lukáš Červ a domácí Marcel Čermák. Odveta se hraje za týden v Liberci.

Program 1. kola ligové nadstavby
Sobota
Skupina o titul:
Plzeň - Slovácko 2:2
Skupina o záchranu:
Zlín - Jablonec 1:1
Teplice - Pardubice 1:0
Ostrava - Brno 4:0
Neděle
Skupina o titul:
Olomouc - Sparta 0:1
Branka: 26. Minčev.
Slavia - Bohemians 6:0
Branka: 30., 48., 53. a 84. Jurečka, 57. Douděra, 83. Van Buren,
Skupina o umístění:
České Budějovice - Liberec 3:2
Branky: 25. Hellebrand, 41. Adediran, 50. Králik - 7. Olatunji, 10. Tupta
Mladá Boleslav - Hradec Králové 0:0

Reklama