Hlavní obsah

Finsko - USA 1:4SESTŘIH: Rána pro mistry světa! Hokejový šampionát začali porážkou

Aktualizováno

Obhájci titulu hokejových mistrů světa z Finska začali domácí MS porážkou s týmem USA 1:4. Finové v zápase skupiny A vedli 1:0, ale Američané ve druhé třetině vyrovnali a třemi góly ve třetí třetině duel otočili. Oplatili tak soupeři porážku ze semifinále loňského šampionátu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Finsko - USAVideo: Česká televize

 
Článek

Dvěma góly se pod výhru zámořského výběru podepsal útočník Alex Tuch, branku a dvě asistence si připsal Drew O'Connor. Finsku k úspěchu nepomohlo ani 34 zákroků brankáře Emila Larmiho.

"Drželi jsme se našeho herního plánu a opravdu tvrdě makali," pochvaloval si po zápase Tuch na webu Mezinárodní hokejové federace. "Máme v týmu spoustu mladých kluků, kteří nejsou známí, ale mají spoustu dovedností a myslím si, že to na tomto turnaji dokáží. Finové z nás byli trošku frustrovaní," uvedl hráč Buffala, který byl v sezoně třetím nejproduktivnějším hráčem Sabres v NHL.

Domácí začali aktivně a do první výraznější šance se dostal Manninen, v koncovce ale nezamířil přesně. Finové si vytvářeli i další šance, brankář DeSmith však chytal spolehlivě.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Američané se v útočném pásmu výrazněji předvedli až v první přesilové hře, i Larmi byl ale připravený. Bezgólový stav se změnil v 18. minutě, kdy se v početní výhodě prosadil po Sallinenově přihrávce zpoza branky Hartikainen.

Do druhé třetiny vstoupil výběr USA v početní výhodě, a přestože ani druhou přesilovku nevyužil, pokračoval v tlaku i při hře pět na pět. Ve 22. minutě se podařilo prostřelil Larmiho Coronatovi, ale rozhodčí gól Američanů po trenérské výzvě domácích zrušili. Na videu našli lehký kontakt Eyssimonta s finským brankářem před klíčovou střelou.

Američané pokračovali v aktivitě, vyrovnat mohl Farrell, Larmi ale jeho šanci zlikvidoval. Na druhé straně v koncovce stejně neuspěl Armia. Ve 34. minutě ale již dokázal vyrovnat Gauthier, který se trefil přesně ke vzdálenější tyčce. Ve 39. minutě mohl Finsku vrátit vedení Lammikko, z brejku ale DeSmitha nepřekonal.

Další příležitosti Seveřané nezužitkovali na začátku třetí části a v 50. minutě toho litovali. Po zaváhání domácích při rozehrávce se dostal do ideální střelecké pozice O'Connor a zamířil přesně nad rameno Larmiho.

Zaplněnou Nokia arenu navíc o tři minuty později zmrazil Tuch, který po srážce dvou vracejících se Finů zakončil po přihrávce Grimaldiho do prázdné branky. "V první i ve druhé třetině jsme měl spoustu šancí, ale asi jsme potřeboval, aby mi to dal Grimaldi před prázdnou branku," usmíval se Tuch.

Finové se v závěru snažili utkání zdramatizovat při power play, snížit se jim ale nepodařilo. Naopak 48 sekund před koncem se podruhé prosadil Tuch.

"Musíme na zápas rychle zapomenout a resetovat se. Poučit se z chyb a rozhýbat nohy. Dnes jsme byli ospalí a nebruslili tak, jak bruslili Američané," řekl finský útočník Mikko Rantanen.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Tampere):
Finsko - USA 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 18. Hartikainen (J. Sallinen, Manninen) - 34. Gauthier (Mazur, Samberg), 50. O'Connor (Samberg, Garland), 53. A. Tuch (Grimaldi, O'Connor), 60. A. Tuch (O'Connor). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Bloski (Kan.) - Ondráček (ČR), Synek (SR). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 12.056.
Finsko: Larmi - Ohtamaa, M. Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kakko, Suomela, Armia - Kapanen, Lammikko, J. Sallinen - Anttila, Björninen, Oksanen. Trenér: J. Jalonen.
USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Thrun, Perunovich, Mackey, Hutson, Attard - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, Tynan, Eyssimont - Mazur, O'Connor, Farrell - Walker, Coronato, Gauthier - Bjork. Trenér: Quinn.

Reklama