Hlavní obsah

Slovensko - Česko 2:3SESTŘIH: Ostré střety, skvělé publikum a česká výhra na úvod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Chromiak 1 : 0
7. Červenka 1 : 1
11. Rosandič 2 : 1
14. Sedlák 2 : 2
19. Sedlák 2 : 3
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvakrát prohrávali, dostali i smolný gól, i tak hokejová reprezentace vstoupila v pátek do světového šampionátu v Rize vítězstvím. Před bouřlivým publikem porazili Češi v úvodním mači turnaje Slovensko 3:2. A ač je to výsledek tuze těsný a třeba brankář Hrubec nepůsobil jistě, tak celkový týmový výkon byl na začátek poměrně solidní. V sobotu mají Češi na turnaji volný den, v neděli od 19.20 hrají proti Kazachstánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Slovensko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Riga (od našeho zpravodaje) - Vyčkávání, opatrnost? Kdepak! Byl to zvlášť v první třetině zápas jako řemen. Češi do něj vlétli aktivněji, jenže Slováky z útlumu dostala přesilovka za přísné vyloučení Chytila. A v ní po minutě slovenské příznivce v Riga Areně rozjásal Chromiak, jenž tvrdou ranou prostřelil Hrubce.

Do minuty a půl však bylo vyrovnáno, když skvělou kombinaci elitní první lajny zakončil Červenka.

Slováci znovu odskočili v 11. minutě po málo vídané hrubce Hrubce, jenž si chtěl puk  hokejkou přihrát pod lapačku, kotouč ale skončil v jeho brance.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vlastní gól Šimona Hrubce v utkání se SlovenskemVideo: Česká televize

Hra ale měla dál spád, Slováci hráli ostře a třeba ve 13. minutě sestřelil Koch Chlapíka. Michal Kempný neváhal, chtěl otřeseného parťáka pomstít, jenže sudí nakonec k překvapení mnohých vyloučili pouze Čecha.

V oslabení však předvedlo rychlé duo Flek – Sedlák šikovnou výměnu puku a pardubický útočník zpoza branky zaskočil slovenského gólmana Škorvánka.

Necelé dvě minuty před první sirénou pak kolenem trefil Slovák Rosandič Černocha. Na led musel znovu spěchat český lékař a sudí po kontrole videa slovenského hráče vyloučili do konce utkání. Češi po pár vteřinách vytěžili z přesilovky gól na 3:2, když se znovu prosadil Sedlák.

"Naštěstí jsme hned dali vyrovnávací gól, což bylo důležité, že jsme se dlouho netrápili 0:1. Gól v oslabení nám taky hodně pomohl a pak přesilovková branka. To nás trošku uklidnilo, ale myslím, že je pořád na čem pracovat," řekl útočník Lukáš Sedlák.

I do druhé třetiny nastoupili Češi v početní výhodě, Slováky na dlouho zamkli a převahu měli také po jejím skončení. Třeba v 27. minutě trefil Chytil jednou střelou obě slovenské tyče. Až na drobné výjimky Češi kontrolovali hru a jelikož se soustředili na defenzívu, tak se ve druhém dějství branky bouřlivé a skvěle fandící publikum nedočkalo.

"Zpočátku to bylo trochu rozlítané a nervózní. Potom se to ustálilo a sedlo. Ke konci jsme začali hrát naši hru a pohlídali jsme si zápas," uvedl obránce Michal Kempný.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Slováci byli blízko k vyrovnání v 45. minutě, Hrubec ale nejistým zákrokem puk přece jen vytěsnil. A je otázkou, jak to s jeho nasazením bude příštích zápasů, neboť Karel Vejmelka v pátek seděl pouze na tribuně. Nicméně očekává se, že právě on v neděli proti Kazachstánu nastoupí. Na druhou stranu závěr Hrubec ustál a pomohl tak uhájit těsnou výhru.

Mistrovství světa v hokeji
Skupina B (Riga):
Česko - Slovensko 3:2 (3:2, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Červenka (D. Kubalík, Chytil), 14. L. Sedlák (Flek, Kundrátek), 19. L. Sedlák (D. Kubalík, Tomášek) - 5. Chromiak (Kňažko, Cehlárik), 11. Rosandič (Lantoši). Rozhodčí: Fernandez (USA), Schrader (Něm.) - Briganti (USA), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:1, navíc Rosandič (SR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7800.
Česko: Hrubec - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček - D. Kubalík, Chytil, Červenka - Smejkal, M. Špaček, Chlapík - Tomášek, L. Sedlák, Sobotka - O. Beránek, Černoch, Flek. Trenér: K. Jalonen.
Slovensko: Škorvánek - P. Koch, Kňažko, Grman, M. Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš - Pánik, Hrivík, Kelemen - L. Hudáček, M. Sukeľ, Cehlárik - Chromiak, Tamáši, Regenda - Okuliar, Čacho, Lantoši. Trenér: Ramsay.

Reklama