Hlavní obsah

USA - Dánsko 3:0SESTŘIH: Američané zlomili dánský odpor až v poslední desetiminutovce

Aktualizováno

Hokejisté USA vyhráli na mistrovství světa v Tampere i pátý zápas a po výhře nad Dánskem 3:0 mají jistý postup do čtvrtfinále. Američané zlomili odpor houževnatého soupeře až ve třetí třetině, do 50. minuty se hrálo bez branek. Gól a dvě asistence si připsal Alex Tuch, čisté konto udržel Casey DeSmith. Dánsko prohrálo podruhé na šampionátu, s osmi body drží čtvrté místo v tabulce skupiny A.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS USA - DánskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Američané byli od počátku aktivnější. V první třetině ale naráželi na připraveného brankáře Dichowa. Nejblíže otevření skóre byl v 10. minutě po chybě soupeře v rozehrávce Eyssimont, trefil ale jen tyč. Gólmana DeSmitha na druhé straně prověřil po individuální akci Storm, ani on ale skórovat nedokázal.

V závěru první třetiny byl Dichow otřesený po střetu s Brownem a po přestávce jej v dánské brance nahradil Sorensen, jenž si na turnaji zachytal poprvé. Dokázal navázat na výkon kolegy a dál trápil americké střelce. Aktivní byl zejména Gauthier, který si za 40 minut připsal osm střeleckých pokusů. Dánové se soustředili zejména na pozornou obranu a hrozili z ojedinělých akcí, DeSmith byl ale připravený.

Foto: Template, Reuters

Dánský hokejista Jakob Gamelgaard natlačuje na mantinel Američana Seana Farrella (vlevo)

V úvodu třetí části mohli Dánové udeřit v přesilovkách, 59 sekund hráli dokonce v pěti proti třem, gól ale nedali. Američané se ubránili, následně byl vyloučen Poulsen a Spojené státy otevřely skóre. Čekání na první gól zápasu utnul svou devátou střelou Gauthier.

Vyrovnat mohl Nicklas Jensen, ani on ale DeSmitha nepřekonal. Výhru Američanů poté pojistil Tuch a poslední slovo měl při power play soupeře Grimaldi.

Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina A (Tampere)
USA - Dánsko 3:0
Branky: 50. Gauthier, 56. Tuch, 60. Grimaldi.

Reklama