Hlavní obsah

USA - Česko 3:0SESTŘIH: Bez naděje. Hokejová reprezentace vůbec nestačila na USA a končí ve čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Coronato 1 : 0
29. Perbix 2 : 0
50. Gauthier 3 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Je konec! Hokejová reprezentace prohrála čtvrtfinále mistrovství světa s USA 0:3 a zůstala daleko za obhajobou loňského bronzu. Místo vytoužených víkendových zápasů o medaile, už v pátek nabere směr Praha. A po výkonech ze základní skupiny i tom ve čtvrtfinále to ani není žádné překvapení, protože i přes absence hvězd a zranění klíčových borců byl projev věru špatný. Celkově tým obsadí osmou příčku, což je historicky jeho nejhorší umístění na MS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS USA - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

V první třetině to bylo od Čechů zoufalé představení, v mnohém podobné některým pasážím ze zápasů proti Kanadě a Švýcarsku. Na střely to bylo 11:2 pro Spojené státy, neboť Čechům dělalo potíže americké napadání i soupeřovo rychlostní pojetí. Pod tlakem se zbavovali puků, častokrát ho jen bezmocně vyhazovali z pásma či naivně nastřelovali dopředu.

Do hry je nedostala ani dvouminutová přesilovka, po které naopak přišel americký gól. Matt Coronato se obtočil, puk z jeho hole se nejdříve odrazil od brusle Dvořáka a pak i Jordána za Vejmelkova záda.

Foto: David Taneček, ČTK

Český útočník Daniel Voženílek (uprostřed) usiluje o zisk kotouče u americké brány.

Mohlo to působit jako štěstí, jenže byl to spíš důsledek více než minutového kolotoče, který předtím Američané vytvořili. A bylo zřejmé, že pokud Češi po přestávce výrazně nepozmění svou hru, bude to konečná!

Jen na pár minut se v prostřední části zablesklo. Češi do ní vstoupili aktivněji, v solidní šanci se zjevil Zbořil, ale DeSmith ho vychytal. I tak si po třech minutách připsal tým víc střel než za celou první třetinu dohromady. Jenže ve 29. minutě přišla další rána. Češi prohráli vhazování ve svém obranném pásmu a Perbix milimetrovým švihem zvyšoval na 2:0. Byl to už několikátý gól, který reprezentace po prohraném buly dostala. A ještě ne poslední...

Následně zase Američané převzali otěže, pro nestranného pozorovatele bylo úžasné sledovat, v jaké rychlosti zvládají kontrolovat puk. "Vždycky nám něco chybělo, abychom podali dostatečný výkon, abychom byli úspěšní. Prostě nám tam gól nepadl. Na smůlu to házet nejde, Amerika za tím asi šla víc. Což nevím proč. Věděli jsme, že budou bruslit, mít puk na holi, rychle to otáčet. Na druhou stranu tam ale vznikaly prostory, kterých se dalo využít. A my je nevyužili," řekl kapitán Roman Červenka.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Český gólman Karel Vejmelka po druhém inkasovaném gólu.

Do třetí části kouč Jalonen promíchal útoky, ten čtvrtý nasazoval jen sporadicky a hned v úvodu pelášil Červenka sám na amerického gólmana, avšak úspěšný nebyl. Nic – opravdu velké nic – nepřinesla ani další česká přesilovka, a tak následoval trest. Češi prohráli vhazování ve svém pásmu (koho to ještě překvapí!) a Gauthier zvyšoval na 3:0.

Bylo rozhodnuto.

Pro Čechy tak končí šampionát už ve čtvrtfinále, a především se smutným vědomím, že neporazili žádného ze silných soupeřů, prohráli i s Lotyšskem. Končí osmí, což je nejhorší umístění v historii reprezentace.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Tampere):
Česko - USA 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Coronato (Hutson, Mackey), 29. Perbix (Grimaldi), 50. Gauthier (Tynan). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Sewell (Brit.) - Wyonzek (Kan.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 7411.
Česko: Vejmelka - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček - D. Kubalík, Sobotka, Červenka - O. Beránek, Černoch, Flek - M. Kaut, R. Zohorna, Smejkal - Tomášek, M. Špaček, D. Voženílek. Trenér: K. Jalonen.
USA: DeSmith - Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, C. Mackey, Thrun, Hutson - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, O'Connor, Bjork - Mazur, Tynan, Gauthier - Coronato, P. Brown, Farrell. Trenér: D. Quinn.
Všechna čtvrtfinálová utkání naleznete ZDE
Kdo byl podle vás nejlepším českým útočníkem ve čtvrtfinále s USA?
Dominik Kubalík
22,3 %
Vladimír Sobotka
1,6 %
Roman Červenka
46,5 %
Ondřej Beránek
1,1 %
Jiří Černoch
0,6 %
Jakub Flek
4,1 %
Martin Kaut
1,1 %
Radim Zohorna
11 %
Jiří Smejkal
1,3 %
David Tomášek
0,9 %
Michael Špaček
2 %
Daniel Voženílek
7,5 %
Celkem hlasovalo 637 čtenářů.

Reklama