Hlavní obsah

Švýcarsko - Německo 1:3SESTŘIH: Překvapení! Švýcaři končí už ve čtvrtfinále, nestačili na Německo

Aktualizováno

Hokejisté Německa porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize nečekaně Švýcarsko a po výhře 3:1 postoupili do semifinále, v němž se utkají s USA. Svěřenci trenéra Harolda Kreise tak vyřadili nejlepší tým základní skupiny B a v boji o postup do finále se představí po dvou letech. V roce 2021 také ve čtvrtfinále v lotyšské metropoli vyřadili Švýcary.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS Švýcarsko - NěmeckoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Rozhodující náskok si Němci vypracovali v závěru druhé třetiny, kdy se v rozmezí 36 sekund prosadili útočníci John Peterka a Nico Sturm. Spolehlivý výkon podal brankář Mathias Niederberger, který si připsal 29 úspěšných zákroků. Německo vyhrálo na turnaji pátý zápas za sebou.

Do sestavy Švýcarů se oproti závěrečnému zápasu ve skupině vrátily hvězdné posily z NHL v čele s Hischierem a Niederreiterem, opět ale nenastoupil Malgin.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Německý hokejista Frederik Tiffels (vpravo) v souboji se Švýcarem Nico Hischierem.

Do první výraznější šance se dostal ve 3. minutě Marti, brankář Niederberger byl ale připravený. Němci se soupeřem drželi krok a v 7. minutě se dostali do vedení, když Kastnerova střela prošla Mayerevi nečekaně mezi rukou a betonem.

Vyrovnat mohl v oslabení Richard, ale podařilo se to až ve 22. minutě Siegenthalerovi, který se trefil přesně k tyči. Následně zápas poznamenala série vyloučení. Němci nejprve nedokázali využít čtyřminutovou výhodu při trestu Ambühla, Švýcaři nepotrestali faul Seidera, jenž po ataku Haase putoval s vyšším trestem předčasně do kabin.

Nerozhodný stav se změnil ve 38. minutě, kdy se prosadil nejproduktivnější německý hráč na turnaji Peterka. Útočník Buffala oklamal Ambühla, přesně zamířil a připsal si pátý gól a desátý bod na MS. Vzápětí byl vyloučen Szuber, jenže místo vyrovnání se v oslabení trefil po ukázkovém přečíslení Sturm. Útočník San Jose skóroval na MS pošesté.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Maximilian Kastner z Německa střílí branku.

Ve třetí třetině mohl snížit Moser, jenže netrefil puk ideálně. Už v 57. minutě se Švýcaři rozhodli odvolat brankáře a pokusili se snížit s šesti hráči v poli, gól ale vstřelit nedokázali. Nepomohlo jim k tomu ani vyloučení Jonase Müllera 50 sekund před koncem. Švýcaři tak prohráli ve čtvrtfinále počtvrté za sebou.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Riga):
Švýcarsko - Německo 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Siegenthaler (Fiala, Kukan) - 7. Kastner (Wissmann, J. Müller), 38. Peterka (Kahun, Gawanke), 39. Sturm (Stachowiak, J. Müller). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Ansons - Zunde (oba Lot.), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 4:2, navíc Seider (Něm.) 5 min. a do konce utkání: Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2896.
Švýcarsko: Mayer - Kukan, Siegenthaler, Glauser, Moser, Loeffel, Marti, Fora - Riat, Hischier, Fiala - Ambühl, Corvi, Niederreiter - Simion, Haas, Miranda - Bertschy, Richard, Herzog. Trenér: Fischer.
Německo: Niederberger - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Szuber, Gawanke, Wagner - Peterka, Kahun, Tiffels - Soramies, Sturm, Ehl - Noebels, Kastner, Fischbuch - Tuomie, Stachowiak, Schütz - Varejcka. Trenér: Kreis.

Reklama