Hlavní obsah

Historická rarita. Finále české ligy se odehraje na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodli se pro nezvyklé řešení. Nejvyšší česká soutěž v americkém fotbale Snapbacks liga poprvé v historii nevyvrcholí na českém území, ale finálový zápas se odehraje 14. července v Nitře. Soutěž totiž hrají dva slovenské týmy a celek Nitra Knights má ambice na postup do Tipsport Czech Bowlu.

V sobotu startuje nejvyšší soutěž amerického fotbalu.Video: Česká asociace amerického fotbalu

 
Článek

To ale nebyl jediný důvod, proč vedení České asociace amerického fotbalu (ČAAF) sáhlo k nezvyklému kroku. „Nitra má krásný stadion přímo pod hradem a nejvyšší návštěvnost,“ doplňuje šéf ČAAF Filip Hobza.

Dějiště Czech Bowlu se tradičně určuje na startu sezony. Před devíti lety se hrálo před více než čtyřmi a půl tisíci diváky v pražském Edenu, nyní ale oba týmy z metropole Prague Black Panthers a Prague Lions hrají mezinárodní soutěže, a tak se hledají pořadatelé mimo Prahu.

Vloni se na domácí půdě v Jihlavě radovali hráči Vysočiny Gladiators, letos byl ve hře nový pardubický stadion díky návratu tamního týmu Stallions do nejvyšší soutěže, kde nahradil Brno Alligators, ale nakonec padla volba na Štadion pod Zoborom.

Nitra zatím do Czech Bowlu nikdy nepostoupila, ale v minulosti už si ho zahráli zástupci druhého slovenského týmu Bratislava Monarchs.

„Před deseti lety hrála u nás reprezentace a přišlo asi 4000 lidí, sen je to překonat,“ přiznává quarterback Nitry Boris Bútora. Opora Knights je jednou z hvězd ligy spolu s Janem Dundáčkem, zkušeným quarterbackem, jenž už ukončil kariéru, ale pak se vrátil a pomohl Gladiators k titulu.

Foto: Česká asociace amerického fotbalu

Nejvyšší česká soutěž v americkém fotbale startuje.

Za minulou sezonu získal ocenění pro nejlepšího hráče soutěže a konec ani v 38 letech naplánovaný nemá. „Je to jako poslední pivo v hospodě, nikdy nevíte, kdy si ho dáte,“ usmívá se. „Ale s věkem je to čím dál náročnější,“ přiznává.

Po deseti kolech základní části si vítězové obou skupin zajistí přímý postup do play off, doplní je druhý a třetí nejlepší tým. Přenosy ze soutěže poběží hned na třech televizních stanicích: na Premier Sport 2, slovenské Joj Šport a nově také na Sporty TV.

ČAAF zároveň plánuje věnovat ještě víc pozornosti flag footballu, bezkontaktní odnoži amerického fotbalu, která si odbude za čtyři roky v Los Angeles olympijskou premiéru.

„Národní sportovní agentura už nás přizvala k předložení koncepce k zařazení do výzvy na podporu ženských kolektivních sportů. Chceme zařazení do olympijského programu využít k popularizaci amerického fotbalu a ideálně také k postupu českých týmů,“ hlásí Hobza.

Reklama

Související témata: