Hlavní obsah

Okradl klub o půl miliardy, všechno prosázel. Teď dostal zaměstnanec přes šest let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už když ho přijímali, neměl svou zálibu pod kontrolou. Amit Patel, potomek náročných indických rodičů, dostal v klubu amerického fotbalu Jacksonville Jaguars na starost operace s virtuální kreditní kartou. Výsledek? Nakradl 22 milionů dolarů (přibližně 514 milionů korun), na kurzovém sázení všechno prohrál a svůj dluh už zřejmě nikdy nesplatí.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Miller Electric Center, tréninkové prostory Jacksonville Jaguars.

Článek

Dva týdny nazpět jej federální soud v Jacksonville poslal na šest a půl roku za mříže, před pár dny se pak 31letý gambler Patel o svém případu poprvé rozpovídal pro The Athletic. „Probouzel jsem se uprostřed noci, abych si vsadil třeba na ligu tureckých volejbalistek,“ vypráví.

Je s podivem, že Jaguars trvalo čtyři roky, než zjistili, jak ohromné sumy jim mizí z účtu. Na jeho nekalé praktiky nepřímo přišla až samotná NFL, když si Patel vsadil právě na dva zápasy klubu, pro který pracoval. A to je zakázané. Obě sázky v souhrnné výši několika set tisíc dolarů mimochodem prohrál…

To už se dávno točil ve spirále, z níž nebylo úniku. Dlužil, kam se podíval. Okrádal klub, který mu věřil. Přesto pořád doufal, že bude žít zase v klidu. Jenže na to nikdy nedošlo. „Říkal jsem si: ‚Teď to vyjde, vyhraju rychle milion dolarů a všem zaplatím.‘ Byl jsem zoufalý,“ vzpomíná Patel.

Obrat sázkovky už nestihl. Ani vyhazov z práce mu ovšem nezabránil v tom, aby přestal pokoušet štěstěnu. O pár měsíců později skončil v léčebně coby gambler, narkoman a alkoholik.

Ke svým zlodějinám se přiznal, s FBI spolupracoval. Vykládal, jak poprvé poznal chuť peněz. Když se po úspěšném dokončení střední školy vydal na plavbu lodí, přihlásil se i přes maminčin zákaz do tamního pokerového turnaje. Všechny porazil, vyhrál dva tisíce dolarů. Od té doby nemohl přestat.

Studiu už příliš nedal, z Florida State University brzy zmizel na méně prestižní Flagler College. Když poté začal pracovat pro společnost Deloitte, poprvé se pokusil okrást zaměstnavatele. A úspěšně, aspoň tedy na chvíli. Když podvod praskl, bratr za něj dluhy zaplatil. To jsme ovšem stále teprve na začátku Patelovy gamblerské kariéry.

„Víte, co je nejhorší? Pořád cítíte, že výhra už se blíží. Je někde za rohem, takže máte neustálé nutkání ji nahánět,“ popisuje.

Zřejmě nebyl ideálním kandidátem na pozici, kterou mu posléze Jacksonville Jaguars nabídli. Skrze projekt virtuální kreditní karty měl perfektní přístup k penězům, a tak bral, dokud to bylo možné. Kradl, sázel, prohrával. Pořád dokola.

„Ďáblík mi pořád špital do ucha, ať si půjčím pětadvacet tisíc a dostanu se na padesát. Těch pětadvacet bych pak hned vrátil,“ líčí své tehdejší pošetilé plány.

Nebral telefony, zapomínal si čistit zuby, a když jeho přítelkyně usnula, okamžitě na displeji hledal, kde by mohl utopit další šílené částky. Když pobýval v Nevadě, kde byl určitý typ sázky zakázaný, vzal auto a vyrazil na hranice s Arizonou, jen aby mohl prohrát další peníze. Bral si rychlé půjčky, prodával krevní plazmu, přivydělával si opravami mobilů.

A vždycky to skončilo stejně. „Teď se musím smířit s následky a pokusit se žít dál. Snad můj příběh bude aspoň varováním pro ostatní,“ přeje si.

Šest a půl roku tedy stráví ve vězení, k tomu musí každý měsíc posílat 250 dolarů organizaci Jaguars coby splátku ohromného dluhu. Dluhu, který nejspíš nikdy nesmaže.

Reklama