Hlavní obsah

Atletické přiznávání: Na dvou MS dopovalo 28 závodníků. A jména?

Praha

Podle IAAF mělo 28 atletů pozitivní výsledek dopingových zkoušek uložených vzorků z mistrovství světa 2005 a 2007, které byly nyní znovu zkoumány. Ač to federace popírá, může jít o reakci na informace, které se o podezřelých vzorcích objevily v médiích v minulých dnech. Federace zatím žádné jméno nezveřejnila, uvedla však, že většina z těchto atletů již ukončila kariéru a někteří už byli za doping potrestáni.

Foto: © Denis Balibouse / Reuters, Reuters

Plakát v sídle Světové antidopingové agentury (WADA) - ilustrační snímek.

Článek

"Jen velmi málo jich dosud ve sportu pokračuje," uvedla IAAF v prohlášení. "Zastavili jsme jim činnost a čeká je disciplinární řízení. Nikdo z nich nebude startovat na mistrovství světa v Pekingu," dodala federace. Atletický šampionát začne v čínské metropoli 22. srpna.

Na MS v roce 2005 v Helsinkách byla nejúspěšnější výprava USA se 14 zlatými, 8 stříbrnými a 3 bronzovými. Rusko mělo bilanci 7-7-4. Nejcennější českou medaili - stříbrnou - tam bral desetibojař Roman Šebrle. Tyčkařka Pavla Hamáčková a diskařka Věra Pospíšilová-Cechlová byly třetí.

Šlo o šampionát, na němž samotném bylo oznámeno minimum pozitivních vzorků. Jeden z nich byl spojen s ukrajinským kladivářem Piskunovem. V roce 2013 ovšem došlo hned k pěti dodatečným změnám na medailových postech, cenný kov vracela mj. běloruská koulařka Ostapčuková. Zakázané látky pomohly i jejímu krajanovi Tichonovi v hodu kladivem a ruské kladivářce  Kuzenkovové, o stříbrné medaile přišli kladivář Děvjatovskij z Běloruska a ruská dálkařka Kotovová. Testem neprošel ani běloruský koulař Michněvič, který skončil ve finále šestý.

IAAF může uložené vzorky testovat deset let od odebrání

O dva roky později v Ósace byl oznámen jediný pozitivní test , a to v případě francouzského překážkáře Keity. Medailově opět vládly Spojené státy (14-4-8), za nimi skončila Keňa (5-3-5). Vysoko - na šestém místě - figurovalo Česko se dvěma zlaty (oštěpařka Barbora Špotáková, Šebrle) a jedním stříbrem (tyčkařka Kateřina Baďurová).

IAAF může uložené vzorky testovat deset let od odebrání. Zpětně dosud potrestala devět atletů za pozitivní nálezy z MS, z toho šest právě z Helsinek 2005. Nové kolo zkoumání uložených vzorků z šampionátů v Helsinkách 2005 a Ósace 2007 začalo podle IAAF už v dubnu, "dávno předtím, než ARD a The Sunday Times zveřejnily svá podezření".

Tato média přišla na začátku srpna s tvrzením, že 146 medailistů z olympijských her a mistrovství světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších a ve vícebojích mělo podezřelé výsledky krevních testů. Abnormální hodnoty prý vykázaly i některé testy českých atletů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články