Hlavní obsah

Atletický bizár. Belgičané poslali koulařku na překážky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství Evropy atletických družstev nabízí dramatické souboje jednotlivců i celých reprezentačních výběrů. Ale občas také lehce bizarní scény. Jednu takovou nabídla v polském Chořově stovka překážek.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Belgičanka Jolien Maliga Boumkwoová je národní rekordmankou ve vrhu koulí, tentokrát ale musela do akce na stovce překážek.

Článek

Chořov (od našeho zpravodaje) ­- Týmy jsou v každé disciplíně bodovány od prvního místa za 16 bodů po poslední za jeden bod. Ale pokud závodník nenastoupí, nedokončí, nebo je diskvalifikován, je reprezentační výběr bez bodu. A tak třeba v minulosti i oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková zaskakovala v koulařském sektoru.

Před hrozbou nulového zisku stála v Chořově Belgie, když se blížil závod na sto metrů překážek. Původně nominovaná zkušená Anne Zagréová totiž nemohla nastoupit, a tak tým hledal náhradnici.

Překvapivě ji našel v Jolien Maliga Boumkwoové, která je sice národní rekordmankou, ale ve vrhu koulí. Kromě toho má zkušenosti ještě s kladivem, ale stovka překážek? Od pohledu bylo znát, že to není její disciplína, ale oběť pro tým se cení.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Hurá do cíle. Jolien Maliga Boumkwoová je sice národní rekordmankou ve vrhu koulí, tentokrát ale musela nastoupit na stovku překážek.

Boumkwoová vždy statečně doběhla k překážce, tu doslova přelezla a doklusala k další. Českou reprezentantku Terezu Elenu Šínovou po kvalitním výkonu 13,26 s v cíli stihli zkontrolovat lékaři, jestli je po pádu v pořádku, a Belgičanka byla stále na trati. Za potlesku diváků a s úsměvem doběhla v čase 32,81 s, skoro dvacet sekund za vítězkou.

Cíl byl splněn, Belgie získala dokonce dva body po diskvalifikaci švýcarské favoritky Ditaji Kambudjiové, které Boumkwoová přidala ke svým deseti z páteční koulařské soutěže.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.