Hlavní obsah

Kluzké schody přibrzdily rozlet. Vynechaný závod Švábíková oplakala, pak litovala soupeřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní formu z haly, v níž získala bronz na mistrovství Evropy, si přenesla do venkovní sezony. Jenže stačil špatný krok na schodech a 22letá tyčkařka Amálie Švábíková si musela dopřát nedobrovolnou pauzu.

Foto: Ivana Roháčková

Amálie Švábíková při letošní extralize v Plzni.

Článek

Chořov (od našeho zpravodaje) ­ Teď je zpět, což by ráda potvrdila i na mistrovství Evropy družstev v Chořově, kde ji čeká závod v sobotu.

Při čem jste se zranila?

Taková blbost… Pospíchala jsem na trénink a doma máme kluzké, dřevěné schody. Uklouzla jsem a měla pohmožděný kotník. Nic hrozného, otok pak splasknul, ani jsem nemusela mít berle. Pomohl klid a už mě kotník vůbec nebolí.

Ale zásah do slibně rozjeté sezony to byl citelný.

Nepříjemné to bylo. Při extralize v Plzni jsem byla překvapená, že jsem hned druhým závodem překonala venkovní osobní rekord a dostala jsem se přes 460. Naznačilo mi to, že se něco z haly přeneslo, a chystala se na Memoriál Josefa Odložila, který jsem musela vynechat.

Při prudkém lijáku na Julisce vás to tolik štvát nemuselo…

Na začátku jsem to dost oplakala. Mrzelo mě to, protože jsem mohla závodit s mladší ségrou, před celou rodinou… Ale když jsem viděla, jaké bylo počasí, bolelo to trochu míň a spíš mi bylo holek líto.

Na Julisce jste si pak zatrénovala s kanadskou rekordmankou Alyshou Newmanovou.

Viděly jsme se v Turku a říkala, že mezi závody bude pět dnů v Praze, protože její trenér pochází z Jablonce nad Nisou, a že bychom mohly dát společný trénink. A bylo to super.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Amálie Švábíková🌸🦂 (@amajka123)

Už cítíte, že se forma zase vrací?

Už jsem zpátky. Skákala jsem v Turku, pak jsem měla jet ještě na jeden mítink do Francie, ale zrušili jsme ho, abych dohnala ztrátu deseti dnů a přitrénovala před mistrovstvím Evropy družstev a Zlatou tretrou. A teď se cítím dobře, přidali jsme technické tréninky, rychlost i sílu.

V Chořově platí i pravidlo, že čtyři nezdařené skoky znamenají konec v soutěži.

Tohle mi úplně vypadlo, zjistila jsem to až ve středu na poradě, kde nám to zdůrazňovali. Ale já jdu do každého závodu s tím, že je třeba skákat na první pokusy. Chápu, že může být pro fanoušky atraktivní, když favoritka kvůli pokusům vypadne na výšce, která je pro ni jednoduchá, ale je to mistrovství Evropy družstev a myslím, že by se mělo bojovat do poslední výšky. Radši bychom to pravidlo neměli.

Dorazí sem za vámi rodina, která vás tradičně podporuje?

Až na Zlatou tretru. Říkala jsem, že to je zbytečné, ať pošetří hlasivky na Ostravu. (úsměv)

Reklama

Související témata: