Hlavní obsah

Australský půlkař Bol smí po podezření z dopingu opět závodit

Australský rekordman v běhu na 800 metrů Peter Bol smí po podezření z krevního dopingu opět závodit. Analýza vzorku B nepotvrdila výsledek první zkoušky a australská jednotka pro bezúhonnost sportu SIA osmadvacetiletému půlkaři zrušila předběžný zákaz startů.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Ilustrační foto

Článek

Čtvrtý muž z osmistovky na olympijských hrách v Tokiu měl pozastavenou činnost od 10. ledna poté, co měl loni v říjnu při mimosoutěžní dopingové kontrole pozitivní test na erythropoietin (EPO). Za doping mu hrozil čtyřletý zákaz startů.

Podle vyjádření SIA přinesla kontrolní analýza vzorku B atypický nález, který neodpovídal výsledku rozboru vzorku A. Zástupci jednotky ale zároveň zdůraznili, že atypický nález není to samé jako negativní test a budou proto pokračovat ve vyšetřování případu, aby určili, zda došlo k porušení dopingových pravidel.

"Před měsícem jsem všem říkal, že jsem nevinný a požádal všechny v Austrálii, aby mi věřili a nechali ten proces doběhnout. Doufal jsem, že mě zprostí viny. A dnes ráno se mi ulevilo, že se tak opravdu stalo," prohlásil Bol, který přišel do Austrálie s rodinou ze Súdánu v osmi letech. "Nikdy v životě jsem nekupoval, nevlastnil, neaplikoval nebo neužíval syntetické EPO ani žádnou jinou zakázanou látku a nikdy nebudu," dodal držitel australského a oceánského rekordu 1:44,00.

Reklama

Související témata: