Hlavní obsah

Baršim znovu roztáhl křídla! Chybí už jen poslední milník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roztáhl ruce jako pomyslná křídla a několikrát s nimi zamával. Lehce jako pták se Katařan Mutaz Issa Baršim přenesl i přes laťku ve výšce 237 centimetrů. Potřetí v řadě se stal mistrem světa, čímž se nikdo jiný pochlubit nemůže. Ani světový rekordman Javier Sotomayor.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Mutaz Essa Baršim slaví své třetí světové zlato.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Jako už jistý vítěz se Baršim pokoušel vylepšit rekord stadionu na 242 cm, ale už scházela motivace. Jednou proskočil na doskočiště a soutěž ukončil.

Byl čas slavit. První gratulant? Gianmarco Tamberi, který se s Katařenem podělil o zlato v olympijském Tokiu. Ital zůstal tentokrát pod stupni, ale zlatá šňůra 31letého Baršima pokračuje.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Olympijský vítěz Mutaz Issa Baršim je potřetí za sebou mistrem světa ve skoku do výšky.

Také v roce 2019 v Dauhá, kde byl pro nepříliš početný zástup domácích fanoušků největším hrdinou, a loni v Tokiu slavil zlato díky zdolaným 237 cm. Tentokrát všechny své výšky zdolal na první pokus, tak suverénní byl.

Zbývá mu poslední milník. „Tady byl pro mě jediný cíl získat zlato,“ hlásil. „Ale už mi chybí jediné, světový rekord,“ uvědomuje si. Zatím se 29 let starému výkonu Sotomayora 245 cm přiblížil na dva centimetry a je druhým nejlepším výškařem historie, ale i tento zápis už je starý osm let.

„Vím, že jsem si ve sportu udělal nějaké jméno, ale nikdy jsem se nepovažoval za nejlepšího skokana současnosti,“ přiznává Baršim skromně, byť výsledky by ho k tomu opravňovaly.

„Někdy je těžké předvádět to, co od vás lidé čekají, ale pro mě je teď obhajoba zlata z Dauhá a to, že jsem se dokázal vrátit po zranění, to nejcennější,“ ujistil Baršim, než si šel vyslechnout katarskou hymnu.

Reklama

Související témata: