Hlavní obsah

Koulař Staněk je ve finále mistrovství Evropy, postoupil i dálkař Juška

Aktualizováno

Koulař Tomáš Staněk na atletickém mistrovství Evropy v Mnichově splnil kvalifikační limit hned prvním pokusem. Do večerního finále postoupil výkonem 21,39 metru. Lepší byl jen Srb Armin Sinančevič, který kvalifikaci vyhrál vrhem dlouhým 21,82 metru. Ve finále je i dálkař Radek Juška. V rozbězích uspěli všichni tři čeští čtvrtkaři Patrik Šorm, Matěj Krsek a Pavel Maslák i Tereza Petržilková.

Foto: Ivana Roháčková

Tomáš Staněk v koulařské kvalifikaci.

Článek

Juška se zachránil posledním třetím pokusem, skočil 780 cm a postoupil ze sedmého místa. Naopak tyčkařce Amálii Švábíkové 440 cm na druhý pokus k postupu nestačilo, skončila čtrnáctá. V úvodním kole závodu na 400 metrů si z českého tria vedl nejlépe Šorm, který byl v prvním rozběhu druhý ve svém letošním nejlepším čase 45,66. Přímý postup si vybojoval i Krsek díky třetímu místu v třetím rozběhu za 46,12.

Trojnásobný halový mistr světa a Evropy Maslák v závěru čtvrtého běhu třetí místo neudržel, ale postoupil časem 45,92. Poprvé v sezoně se dostal pod 46 sekund. Semifinále čtvrtky poběží kromě nasazené Lady Vondrové i Petržilková, která postoupila jako poslední časem 52,35. V druhém rozběhu byla šestá.

Sprinter Zdeněk Stromšík se do semifinále stovky nedostal, ve svém rozběhu byl šestý s časem 10,60. V téže disciplíně neprošla z rozběhů ani Eva Kubíčková (11,61), koulařka Markéta Červenková kvůli zranění kolena při rozcvičování do kvalifikace nezasáhla. Finále běhu na 1500 metrů bude bez českých mílařů. Jan Friš byl v úvodním rozběhu desátý dvě a půl sekundy za vítězným norským favoritem Jakobem Ingebritsenem. Filip Sasínek druhý rozběh nedokončil.

Koulaři měli hranici pro přímý postup do finále stanovenou na 21,15 metru a český reprezentant ji v úvodní sérii překonal o 24 centimetrů. "Jsem rád, že se mi ten pokus povedl, už v rozcvičování jsem hodil 21 metrů. Věděl jsem, že když si trochu pohlídám ten nájezd do otočky, tak to nemůže dopadnout špatně," řekl Staněk České televizi.

Boj o medaile začne ve 20:58. "Snažil jsem se ušetřit síly, forma evidentně vydržela. Teď ještě naladit se dobře na finále," dodal Staněk, který po zranění kotníku vynechal červencový světový šampionát v Eugene a dal přednost přípravě na ME.

Jeho forma v posledních týdnech rostla. Na mítinku v Lucembursku se výkonem 21,94 přiblížil na sedm centimetrů vlastnímu českému rekordu pod širým nebem a má nejlepší letošní výkon z přihlášených vrhačů.

Halový mistr Evropy z loňského roku Staněk ještě žádnou medaili z venkovního šampionátu nemá. Na mistrovství světa 2017 i mistrovství Evropy 2018 obsadil nepopulární čtvrtou pozici.

Reklama

Související témata: