Hlavní obsah

Návrat na místo činu po čtvrtstoletí! Zlaté české vzpomínky ožily v aténském písku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jako přesně před čtvrtstoletím si s rukama nad hlavou roztleskala rozběh na Olympijském stadionu v Aténách. Jen tentokrát měla Šárka Kašpárková na sobě šaty místo reprezentačního dresu a třemi ladnými skoky nedoplachtila daleko za 15 metrů jako pro světové zlato v roce 1997, ale udělala jen pár symbolických kroků. Ale krásné vzpomínky při návštěvě řecké metropole ožily.

Foto: archiv Šárky Kašpárkové

Šárka Kašpárková na Olympijském stadionu s koučem úspěšných řeckých trojskokanek Georgim Pomashkim.

Článek

Když vloni slavila padesátiny, její kamarádi se vytasili s originálním dárkem: poukazem na cestu do Atén na 25. výročí českého rekordu a zisku zlaté medaile. „Naplánovali to přesně na ten den jubilea, sama jsem nevěřila, že se to povede,“ vypráví někdejší úspěšná trojskokanka.

Z Brna do Atén tak vyrazila devítičlenná skupinka a díky kontaktům se povedlo zařídit i vstup do míst, kam by se obyčejný turista nedostal. „Příbuzná jednoho známého žije v Aténách. Dělala atletiku a teď hraje na flétnu, měla kontakt na ambasádu, tak se povedlo vyřídit prohlídku stadionu i přímo trojskokanského sektoru,“ líčí Kašpárková.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Czech Centre Athens (@czechcentreathens)

Na aténském stadionu byla naposledy při olympiádě v roce 2004. „Sektory tam jsou v obou rovinkách, tak mi chvíli trvalo, než jsem si vybavila, že jsme skákali na té protilehlé,“ přiznává.

Pak se vydala k sektoru a byl to pro ni trochu hořkosladký pohled. Obrovský stadion totiž potkal osud řady olympijských sportovišť v Aténách a chátrá. „Měla jsem v paměti, jak byly tribuny plné diváků a sportovců, teď už v sektoru rostla tráva,“ popisovala neveselé kulisy.

A to má na šampionát v roce 1997 nádherné vzpomínky. Jak jí před pátou sérií trenér Michal Pogány sehnal řeckou vlajku, kterou zamávala nad hlavou a publikum měla rázem na své straně. Jak pak skočila 15,20 m, s čímž je dodnes mezi elitní desítkou trojskokanek historie. Nebo jak si na památku ze sektoru odvezla trochu písku.

Foto: archiv Šárky Kašpárkové

Šárka Kašpárková po 25 letech ve svém zlatém sektoru.

Teď mohla zavzpomínat i s přímými účastníku šampionátu. Se čtvrtou Olgou Vasdekiovou si popovídala po telefonu, s jejím koučem Georgim Pomashkim přímo na stadionu.

„Bylo to krásné, vždycky jsem měla Řecko ráda,“ přiznává Kašpárková, která je nyní sportovní manažerkou projektu Olympijský víceboj a donedávna ještě nastupovala v nižší basketbalové lize. „Ale měla jsem zranění kolene, tak uvidím, jestli se ještě vrátím,“ přiznává.

Reklama

Související témata:
Šárka Kašpárková
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články