Hlavní obsah

Boj o limity i úvazky si vybral daň. Ale vnitřní motor i motivace Joglové zůstává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to před třemi lety poutavý příběh běžkyně, která se na dráhu vrcholového sportu vydala v pozdním věku, přesto se blýskla v extrémních katarských podmínkách dvacátým místem na světě. Strmý vzestup vytrvalkyně Marcely Joglové ale vystřídalo náročnější období, kdy se musela vypořádávat se zdravotními trably. I proto 24. místo ze 65 startujících maratonkyň na mistrovství Evropy v Mnichově brala.

Foto: Ivana Roháčková

Marcela Joglová na trati maratonu při mistrovství Evropy v Mnichově.

Článek

Letos na jaře se objevily vleklé dýchací problémy, k tomu se začal ozývat operovaný kotník. Joglová zvládla Pražský maraton, ale kloub dál bolel. „Zlepšovat se to začalo pozdě. Ani jsem netušila, co od sebe v Mnichově čekat, proto jsem neříkala žádné časy dopředu. Samozřejmě bych si přála jiný čas a umístění, ale jsou úměrné tomu, co se dělo v přípravě,“ připouští.

Doběhla za 2:36:26, síly si rozvrhla lépe než třeba Moira Stewartová, která s vědomím dobré formy zřejmě nasadila příliš vysoké tempo. Od svého kouče Jana Pernici tak Joglová dostala pochvalu. „Beru to s pokorou. Před měsícem bylo skoro nemyslitelné, že by běžela na takové úrovni, určitě je to nad rámec toho, jak poslední tréninky vypadaly,“ hodnotil.

Joglová v minulosti zvládla boj s bulimií, díky pozdějšímu startu kariéry by v 35 letech její tělo ještě nemuselo být tolik opotřebované běháním. „Ale teď si s kotníkem budu muset dát pauzu a zaměřit se na rehabilitaci,“ plánuje.

„Je to důsledek honby za limity,“ říká Pernica. Atleti museli pro start na vrcholných akcích plnit limity, nyní je doplnil světový žebříček, ale i kvůli němu je třeba absolvovat závody. A tělo není vždy připravené.

„Navíc se bojuje o úvazky, nikdo nám nedopřeje rok navíc, aby se tělo dalo dohromady. Ale Marcela má ten vnitřní motor skvělý a motivaci taky,“ věří Pernica, že jeho svěřenkyně ještě naváže na úspěšné závody včetně loňského osobního rekordu 2:28:16 z Nizozemska, s nímž je třetí v české historii.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články