Hlavní obsah

Bolt v Kingstonu vyhrál souboj Jamajčanů na stovce a je ochoten vrátit medaili v případě Carterova trestu

Kingston
Aktualizováno

Usain Bolt vyhrál na domácím mítinku v Kingstonu silně obsazený závod na 100 metrů v čase 9,88 sekundy a zařadil se na druhé místo letošních světových tabulek. V duelu s elitními krajany světový rekordman porazil o šest setin Nickela Ashmeadea a Yohana Blakea, pod hranici deseti sekund se dostal o dvě setiny i čtvrtý v cíli Asafa Powell. Je také připraven vrátit zlatou olympijskou medaili za vítězství ve štafetě na hrách v Pekingu 2008, pokud bude Jamajčanům odebrána po dodatečně zjištěném pozitivním testu na doping jednoho z členů vítězné sestavy Nesty Cartera. S těžkým srdcem, ale případnému trestu by se světový rekordman podvolil. Bolt to řekl agentuře Reuters.

Foto: Gilbert Bellamy, Reuters

Sprinter Usain Bolt zvítězil v běhu na 100 m na jamajském šampionátu v Kingstonu.

Článek

Bolt necelé dva měsíce před olympijskými hrami prokázal nárůst formy. Oproti květnovému startu na Zlaté tretře zrychlil o desetinu sekundy. V Ostravě nicméně běžel v mírném protivětru, zatímco v jamajské metropoli závodníkům foukalo do zad rychlostí jednoho metru za sekundu. Opět se mu ale nepovedl start.

"Skoro jsem přepadl. Nebyl to perfektní závod, ale dokázal jsem vyhrát. A jsem rád za letošní maximum," řekl Bolt.

Vítězným časem se na dvě setiny přiblížil k lídrovi tabulek Jimmymu Vicautovi z Francie, nikdo další letos pod 9,90 neběžel. Bolt si zároveň zvedl sebevědomí před blížící se jamajskou olympijskou kvalifikací, jež se uskuteční na konci června. "Znamená to, že jsem na velmi dobré cestě," řekl Bolt.

Bolt bude respektovat rozhodnutí MOV

"Je to kruté, protože člověk roky tvrdě dře, aby nastřádal zlaté medaile a stal se šampionem. Ale v životě se stávají různé věci, a pokud se to všechno potvrdí a budu muset vrátit zlatou medaili, nebude to pro mě problém," řekl Bolt, který má ve sbírce šest zlatých olympijských medailí.

Carter se ocitl v podezření z užití zakázané látky po zpětném testování vzorků z pekingských her. Ten jeho byl pozitivní na stimulant metylhexanamin a stejný výsledek potvrdila i kontrolní analýza. Případ ale dosud nebyl oficiálně potvrzen a jmenovitě na Cartera neukázal ani jamajský svaz. Ani atletův tým se k případu dosud nevyjádřil.

Atletický mítink v Kingstonu:
Muži
100 m (vítr +1,0 m/s):
1. Bolt 9,88,
2. Ashmeade 9,94,
3. Blake 9,94,
4. Powell (všichni Jam.) 9,98,
200 m (+1,2):
1. Francis (Antigua) 19,88,
400 m:
1. Cedenio (Trin.) 44,37,
110 m př. (+0,2):
1. Oliver 13,09,
400 m př.:
1. Dutch (oba USA) 48,10.
Ženy
100 m (+0,6):
1. Fraserová-Pryceová (Jam.) 11,09,
200 m (+0,8):
1. Millerová (Bah.) 22,05,
400 m:
1. Jacksonová (Jam.) 50,72,
100 m př. (+0,3):
1. Nelvisová (USA) 12,61.

Reklama

Související témata: