Hlavní obsah

Budoucí superhvězda? Dívka s ledovou tváří na stadionu roztává

Ostrava

S mírným zpožděním přišla do místnosti pro tiskové konference v ostravském hotelu Clarion a beze slova se usadila vedle dvojnásobné mistryně světa na dvoustovce Dafne Schippersové. Jednadvacetiletá americká sprinterská senzace Sha’Carri Richardsonová, které je předpovídaná velká budoucnost, si dnes na Zlaté tretře odbude evropskou premiéru.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Sha'Carri Richardsonová z USA na tiskové konferenci před Zlatou tretrou.

Článek

Patří k ní dlouhé nehty, křiklavé barevné variace účesů a velká porce sebevědomí. Na sociálních sítích občas zkritizuje výběr své zveřejněné fotografie, jindy si posteskne nad nedostatkem respektu ke svým výkonům.

V Ostravě zase důsledně opravovala každého, kdo nevyslovil přesně její křestní jméno. „Je unikátní, a tak chci, aby ho všichni říkali správně. Babička měla syna Carriho a říkala mu Shaׄ’Carri, tak moje máma slíbila, že se tak bude jmenovat její dítě, což jsem já,“ vysvětlovala drobná dívka s ledovou tváří, na níž se neobjevil ani náznak úsměvu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Americká sprinterka Sha'Carri Richardsonová, vpravo ředitel mítinku Zlatá tretra Jan Železný.

Jako by všechnu svoji energii směřovala na dráhu. Na ní ohromila už před dvěma lety, kdy během jednoho dne obrala o juniorské světové rekordy dvě atletické legendy. Časem 10,75 s na stovce překonala po 42 letech Marlies Göhrovou z NDR, výkonem 22,17 s na dvoustovce krajanku Allyson Felixovou.

Od letošního dubna už jí patří v nejkratším sprintu šesté místo v historii. Na Floridě zaběhla čas 10,72 s, když ohromila zejména neskutečným zrychlením v posledních třiceti metrech. A rázem se ani „nepřekonatelný“ světový rekord Florence Griffithové-Joynerové 10,49 s nejeví jako nedotknutelný.

„Určitě není, rekordy jsou od toho, aby se překonávaly,“ stroze zareagovala Richardsonová. „Já se konkrétními časy nestresuju, ale když budou dobré podmínky, můžu zaběhnout něco neuvěřitelného,“ podotkla.

V Ostravě se představí na dvoustovce, na níž už se dostala na samou hranici 22 sekund. „Tu bych tu ráda pokořila,“ prohlásila. Pokud se jí to povede, po čtyřiceti letech se bude měnit jméno rekordmanky mítinku. Tou dosud je legendární Jarmila Kratochvílová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama