Hlavní obsah

Legendární čas Kratochvílové má další pokořitelku

Aktualizováno

Jarmila Kratochvílová držela 41 let halový světový rekord v běhu na 400 metrů a nyní se během tří týdnů propadla v historických tabulkách až na třetí místo. Po únorovém fantastickém čase Nizozemky Femke Bolové (49,26) se před českou legendu dostala v sobotu také Američanka Britton Wilsonová výkonem 49,48 sekundy. Na spadnutí byl ve vysoké nadmořské výšce v Albuquerque i světový rekord v mužském sedmiboji a na ženské šedesátce.

Foto: Kirby Lee, Reuters

Britton Wilsonová při svém velmi rychlém běhu.

Článek

Čas Kratochvílové předčila dvaadvacetiletá Wilsonová na univerzitním šampionátu NCAA o jedenáct setin. Pod hranici 50 sekund se dostala jako pátá žena v historii. Hlavní disciplínou členky zlaté čtvrtkařské štafety z loňského mistrovství světa je stejně jako v případě Bolové běh na 400 metrů překážek.

V sedmiboji stejně starý Kyle Garland nasbíral 6639 bodů a jen o šest zaostal za jedenáct let starým historickým maximem dalšího Američana Ashtona Eatona. V nejkvalitnější soutěži všech dob se stříbrný medailista Ayden Owens-Delerme z Portorika zařadil se součtem 6518 bodů na třetí místo v tabulkách.

Na druhé místo v historickém pořadí se posunula i jednadvacetiletá Julien Alfredová ze Svaté Lucie, jež na šedesátce dosáhla času 6,94 sekundy. Vyrovnala sotva měsíc starý výkon Američanky Aleiy Hobbsové a jen o dvě setiny zaostala za třicet let platným světovým rekordem Rusky Iriny Privalovové. Alfredová se pak posunula na druhou příčku v historii i na dvoustovce, kterou vyhrála za 22,01. Lepší byla dosud jen slavná Jamajčanka Merlene Otteyová (21,87) před třiceti lety.

Čas lepší než světový rekord 3:23,37 zaběhla čtvrtkařská štafeta ve složení Amber Anningová, Joanne Reidová, Rosey Effiongová a Wilsonová, ale výkon 3:21,75 nemůže platit jako oficiální maximum, protože běžkyně nejsou z jedné země.

Pozoruhodné výkony předvedla i vítězka dálky a trojskoku Jasine Mooreová. Jednadvacetiletá Američanka se v obou disciplínách dostala do čela letošních tabulek a stala se první ženou, jež v hale pokořila hranici sedmi metrů v dálce (703) a 15 metrů v trojskoku (15,12).

V mužském trojskoku zase teprve osmnáctiletý Jamajčan Jaydon Hibbert vytvořil absolutní světový juniorský rekord výkonem 17,54. Dosavadní maximum Němce Volkera Maie z venkovního závodu v Erfurtu z roku 1985 mělo hodnotu 17,50.

Reklama

Související témata: