Hlavní obsah

Chebet obhájil triumf na maratonu v Bostonu, Kipchoge skončil šestý

Keňan Evans Chebet obhájil vítězství na maratonu v Bostonu. Triumfoval v čase 2:05:54. Světový rekordman a dvojnásobný olympijský vítěz Eliud Kipchoge při debutu na nejstarším maratonu světa doběhl šestý. To je jeho druhé nejhorší umístění v maratonu v kariéře. Nejrychlejší ženou byla někdejší světová šampionka na dráze Hellen Obiriová, pro niž to byl po loňském New Yorku teprve druhý start na královské vytrvalecké trati v kariéře.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Keňan Evans Chebet protíná cílovou pásku maratonu v Bostonu

Článek

Hvězdný Kipchoge se maratonu v Bostonu zúčastnil poprvé v životě a chtěl získat další triumf v závodě kategorie World Marathon Majors. Do třicátého kilometru se držel v čelní skupině, které často udával tempo, ale pak začal ztrácet. Propadl se až na osmou příčku, ale v posledních kilometrech si alespoň o dvě místa polepšil. Na vítězného Chebeta ztratil tři minuty a 29 sekund. Teprve podruhé v desetileté maratonské kariéře Kipchoge skončil horší než druhý. Podobný nezdar zaznamenal roce 2020 v Londýně, kde obsadil osmou příčku. Tehdy stejně jako dnes v Bostonu pršelo.

V posledních dvou kilometrech zbyli v čele tři nejrychlejší. Nejsilnější závěr měl čtyřiatřicetiletý Chebet, který po loňských triumfech v Bostonu a New Yorku vyhrál třetí velký maraton za sebou. Celkově zvítězil pošesté z posledních sedmi maratonů.

Nechal za sebou o deset sekund reprezentanta Tanzanie Gabriela Geaye. O další dvě sekundy zpět byl Keňan Benson Kipruto, vítěz Bostonského maratonu z roku 2021 a Chebetův tréninkový partner. "Trénujeme spolu, je to můj přítel, skoro jako bratr. Kilometr před cílem jsem mu řekl: 'Pojďme'. Základ byl dobrý trénink. Věřili jsme v jeho kvalitu a s tím jsme do závodu šli," řekl Chebet.

Vyrovnanější byl závod žen, ve kterém krok s vytrvalkyněmi afrického původu dlouho držela i nejlepší Američanka Emma Batesová. V posledních dvou kilometrech ale na nejlepší nestačila a doběhla pátá. Silný finiš ukázala dvojnásobná olympijská medailistka ze závodu na 5000 metrů Obiriová, která po šestém místě v New Yorku získala první velkou maratonskou trofej. Třiatřicetiletá Keňanka si osobní rekord zlepšila o více než čtyři minuty na 2:21:38.

"V New Yorku to nefungovalo podle plánu, ale naučila jsem se tam, že je důležité být trpělivá a počkat si na ten správný čas. Dnes to byl můj den," řekla Obiriová.

Dvanáct sekund po ní proběhla cílem Etiopanka Amane Berisová. Třetí skončila reprezentantka Izraele Lonah Salpeterová (2:21:57).

Mezi účastníky závodu byla i hokejová hvězda Zdeno Chára. Šestačtyřicetiletý slovenský obr a bývalý kapitán Bostonu Bruins dorazil do cíle v čase 3:38:23. Závod absolvoval se startovním číslem 3333, které připomínalo jeho hokejovou kariéru spojenou s třiatřicítkou na dresu. Jiná sportovní osobnost, bývalá portorická tenistka Mónica Puigová (3:49:47) zase startovala s číslem 2016 v připomínce svého triumfu na olympijských hrách v Riu de Janeiro před sedmi lety.

Bostonský maraton:
Muži:
1. Chebet (Keňa) 2:05:54
2. Geay (Tan.) 2:06:04
3. Kipruto (Keňa) 2:06:06
Ženy:
1. Obiriová (Keňa) 2:21:38
2. Berisová (Et.) 2:21:50
3. Salpeterová (Izr.) 2:21:57

Reklama

Související témata: