Hlavní obsah

Chůzi v Poděbradech vyhráli Garcíaová Léonová a Karlström, z Čechů nejlepší Hlaváč a Martínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chodecké závody v Poděbradech vyhráli Švéd Perseus Karlström a Kimberly García Léonová z Peru. Oba překonali rekordy mítinku. Ten mužský má nově hodnotu 1:18:22 hodiny, ženský 1:27:08. Z českých reprezentantů se nejvíce dařilo Vítu Hlaváčovi, jenž obsadil celkově 21. příčku v osobním rekordu 1:23:38. Získal tak mistrovský titul. Pořadí mistrovství republiky v kategorii žen podle očekávání ovládla Eliška Martínková, kterou podprůměrný výkon 1:40:25 zařadil na celkovou 41. příčku.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Eliška Martínková (uprostřed) na ilustračním snímku.

Článek

Karlström vyhrál mezinárodní chodecký mítink v Poděbradech počtvrté. Nastoupil v polovině závodu a náskok před soupeři postupně navyšoval. Kanaďan Evan Dunfee na něj nakonec ztratil 19 sekund. Švédův dnešní výkon byl o 32 sekund lepší než rekord závodu, jehož byl spoludržitelem společně s Brazilcem Caioem Bonfinem. Ten dnes došel třetí v čase 1:18:50.

Hlaváč si o více než dvě minuty vylepšil čerstvý osobní rekord z březnového závodu v Dudincích. „Zkusil jsem to odvážně a pokusil jsem se ukázat aspoň dominantní český výkon,“ přiblížil v cíli svou strategii. Hlavní motivací pro něj bylo nominovat se na mistrovství světa chodeckých týmů, které se uskuteční za dva týdny v Turecku. Tam by měl závodit ve štafetě smíšených párů, které si střídavě rozdělí maratonskou trať na čtyři díly. To bude premiérová chodecká disciplína pro olympijské hry v Paříži.

O kvalifikaci do olympijského závodu by společně s Hlaváčem měla v Turecku bojovat česká ženská jednička Eliška Martínková. Ta dnes měla daleko k osobnímu rekordu z lednového závodu v turecké Antalyi, kde se na osm sekund přiblížila hranici 90 minut. Tentokrát byla o více než deset minut pomalejší. „Šla jsem do závodu s velkými očekáváními. Fyzicky určitě připravená jsem a doufala jsem, že to tady prodám. Nestalo se. Výkon hodnotím velmi špatně, jsem velmi zklamaná,“ uvedla.

Hned první start ve středočeském lázeňském městě proměnila ve vítězství dvojnásobná mistryně světa z Eugene 2022 Garcíaová Léonová. V letním počasí zaútočila na šestnáctém kilometru a nakonec porazila o 13 sekund Glendu Morejónovou z Ekvádoru. O dalších šest sekund zpět byla Italka Antonella Palmisanová, která přišla o svůj traťový rekord z roku 2021. Garcíaová Léonová ho dnes překonala o 34 sekund.

Reklama

Související témata: