Hlavní obsah

Titul, ale zklamání. Měla jsem úplně jinou představu, přiznala Martínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečné, možná až příliš teplé počasí přivítalo při tradičním mítinku Poděbrady Walking největší světové chodecké hvězdy, mezi nimi i domácí elitu bojující o mistrovské tituly na 20 km. Ten ženský získala při neúčasti Terezy Ďurdiakové suverénně Eliška Martínková, ale s časem 1:40:25 nebyla sedmá žena z posledního ME ani trochu spokojená.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Eliška Martínková na trati loňského závodu v Poděbradech.

Článek

V lednu v Turecku jste si zlepšila osobní rekord, za ním jste teď zaostala o více než deset minut…

Nehodnotí se to dobře ani průměrně, to je hodně špatný výkon. Do závodu jsem šla s úplně jinou představou. Zklamání.

Proč se závod nepovedl?

Nejsem na výmluvy. Hrálo v tom roli víc věcí, fyzicky jsem připravená byla, ale nesešlo se to ostatní. A fyzická stránka nestačila.

Od začátku jste se necítila na kvalitnější výkon?

Dvacítka je strašně dlouhá, a i když nejde podle plánu, je třeba se z toho nehroutit, snažit se do závodu vracet. Já si na začátku vůbec nepřipouštěla, že by to bylo špatné. Když to není dobré na začátku, často se to třeba od sedmého kilometru rozejde a ještě to může být hodně dobré. Tomu jsem se snažila věřit, ale už jsem pak ani čas nekontrolovala, přišlo mi zbytečné se tím stresovat. Jen jsem se snažila pořád nějak držet, ale už to tam prostě nebylo.

Řešila jste, jestli závod dokončit?

Na to, jak ten závod celou dobu probíhal, jsem si přišla dost koncentrovaná a nad tím nepřemýšlela. I tou skvělou atmosférou, protože i v posledním kole mě lidé hnali, to bylo skvělé.

Olympijský limit má hodnotu 1:29:20. Pomýšlela jste na něj před závodem?

V hlavě určitě je a bude celou dobu, ale nebyl to byl primární cíl, se kterým bych šla do závodu. Hlavní cíl byl vyhrát s kvalitním časem, nejlépe v osobním rekordu, který by mi v rankingu dodal klid. Ale hlavní je uspět na těch velkých akcích, a jestli se tam dostanu přes limit nebo ranking, je celkem jedno.

Jak se ze závodu oklepat do červnového mistrovství Evropy v Římě?

Musím to hodit za hlavu a netrápit se, možná budeme muset trochu přehodnotit plány. Kdyby se to tady povedlo, už bych měla volnější ruku, takhle budu muset ještě nějaký dobrý výkon předvést. Krátkodobě je prioritou Řím, tam už bych chtěla být stoprocentně připravená a prodat, co ve mně je.

Před ním je ale ještě mistrovství světa družstev v turecké Antalyi.

Tam se určitě také chystám, půjdu s některým z našich mužů, jelikož je tam přímá nominace na olympiádu ve štafetě.

Budete nějak upravovat trénink směrem k nově vytvořené disciplíně, při níž muže i ženy čekají dva úseky?

Vzhledem k tomu, že to jsou dva desetikilometrové úseky, příprava vychází z tréninku na dvacítku, nic specifického tam není.

Na loňskou sezonu jste se chystala v Kolumbii, letos jste nezvažovala přípravu v Jižní Americe, kde je chůze hodně populární?

Letos jsme se rozhodli připravovat v Evropě i kvůli tomu, že oba vrcholy sezony budou v Evropě.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články