Hlavní obsah

Co se sprintery? Sedačky z bavoráku, vražedný plán závodů i nefér zvýhodněni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak zvýhodnit ty nejlepší, ale zároveň nediskriminovat ostatní? Atletika stále hledá rovnováhu ve sprintech a mění postupové systémy. S mnoha pozitivními ohlasy se ale nesetkává.

Foto: Ivana Roháčková

Vít Müller na cestě za postupem do semifinále mistrovství Evropy v Mnichově.

Článek

MNICHOV (od našeho zpravodaje) – Překážkář Marin Tuček ležel po závodě vyčerpaný na zemi, když na něj z tribuny zavolaly členky českého týmu: „Postupuješ!“ Mohl se tak radovat společně s Vítem Müllerem, když Češi v rozběhu obsadili obě pozice postupujících na čas.

V semifinále dokonce čekající na postup sedávají na sedačkách v designu vozů vyhlášené bavorské automobilky. Müller ale po rozběhu nelitoval, že se ve slunečném dni dlouhému vysedávání na doslova „horkých židlích“ vyhnul. „To je spíš jak trestná lavice,“ vtipkoval.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

Na OH v Paříži už podobné nervy po běhu nezažije. Postupovat se bude na tratích od 200 do 1500 m jen přímo a komu se to nepovede, bude muset absolvovat opravy. „Čtyři běhy by byly vražedné. Párkrát jsem si zkusil tři za sebou a čtyři je nepřežitelné,“ kroutil Müller hlavou nad možností, že by někdo z rozběhu přes opravy a semifinále prošel až do finále.

I současný systém má své mouchy. Zejména na trati 1500 m jsou v lehké výhodě pozdější rozběhy, které znají postupové časy z těch předchozích a můžou tempo přizpůsobit.

ME má jako specialitu ještě nasazování sprinterů od 100 do 400 m př. do semifinále. Cílem je, aby v nabitých sezonách nejlepší sprinteři nevyčerpali všechny síly a mohli se pouštět i do kombinací dvou disciplín jako třeba v Mnichově nizozemské eso Femke Bolová.

Foto: Ivana Roháčková

Nikoleta Jíchová měla z vítězství v rozběhu velkou radost.

Jenže pro fanoušky je systém nepřehledný. Nasazeno je 12 nejlepších dle letošních tabulek. Když ale někdo nestartuje, na jeho místo se nikdo neposune, v případě rovnosti časů zase může být nasazeno víc atletů. A tak v každé disciplíně z rozběhů postupoval jiný počet…

A jeden běh navíc hraje roli. Čtvrtkaři včetně českého tria absolvovali v pondělí večer rozběh a v úterý dopoledne semifinále proti odpočatým soupeřům. „Je to špatně, na to jsou zvyklí maximálně desetibojaři. Nasazení jsou zvýhodnění,“ tvrdil na webu Dukly Pavel Maslák.

V podobné roli bude ve čtvrtečním semifinále vedle Müllera s Tučkem i Nikoleta Jíchová, která svůj rozběh na 400 m př. ovládla. „Jasné adeptky na finále to mají jednodušší, protože jsou odpočatější. Ale holky papírově na desátém až dvanáctém místě nejsou tak rozzávoděné a tlačí se na ně ty, které běžely dobře v rozbězích. To může být moje výhoda,“ věří.

Reklama

Související témata: