Hlavní obsah

Čtvrtkařka Manuel a steeplařka Jarošová jsou juniorskými mistryněmi Evropy

Aktualizováno

České běžkyně Lurdes Gloria Manuel a Karolína Jarošová se staly juniorskými mistryněmi Evropy. Manuel zvítězila v Jeruzalémě na trati 400 metrů a Jarošová ovládla běh na 3000 metrů překážek, navíc překonala národní rekord této věkové kategorie. Ondřej Gajdoš a Natálie Millerová získali v závodech na 1500 metrů bronzové medaile.

Čerstvá juniorská mistryně Evropy na čtvrtce Gloria Lurdes Manuel.Video: Zuzana Trojáková

 
Článek

Manuel potvrdila roli favoritky vítězstvím v čase 51,94 sekundy. Druhou Francouzku Alexe Deauovou porazila o 59 setin.

Na nedávném mistrovství republiky v Táboře byla osmnáctiletá talentovaná atletka s angolsko-ruskými kořeny druhá za Ladou Vondrovou v ještě lepším výkonu 51,23, jímž vede evropské juniorské tabulky v tomto roce. V Jeruzalémě se táborská běžkyně radovala z medaile už před rokem, kdy na evropském šampionátu do 18 let vybojovala stříbro.

Foto: ČAS - Soňa Maléterová

Česká čtvrtkařka Gloria Lurdes Manuel na juniorském mistrovství Evropy v Jeruzalémě.

"Mám velkou radost. Nemůžu tomu pořád uvěřit, že si domů odvezu zlatou medaili," uvedla Manuel ve videu na webu atletického svazu. Loni jí zlato uniklo o sedm setin, teď si to plně vynahradila. "Ta stříbrná medaile nebyla špatná. Zlatá nevyšla, ale myslím, že mě to namotivovalo do dalšího roku a teď je z toho zlatá medaile," řekla.

Jarošové patřilo před ME v evropských juniorských tabulkách šesté místo, ale svým soupeřkám nedala šanci. Stupňovaným tempem si doběhla pro zlato s téměř třísekundovým náskokem před Němkou Adiou Buddeovou. Časem 10:04,57 vylepšila o téměř šest sekund rekord Anežky Drahotové z roku 2013. Sedmnáctiletá Jarošová navázala na nedávný triumf na Evropském olympijském festivalu mládeže v Mariboru, kde vyhrála 2000 metrů překážek.

"Upřímně, vítězství jsem vůbec nečekala. Přijela jsem si pro cenné zkušenosti, protože jsem tady jedna z nejmladších. Chtěla jsem ukázat, co jsme natrénovali, a myslím, že to vyšlo," řekla Jarošová.

Karolína Jarošová po senzačním zlatu na juniorském mistrovství Evropy.Video: Zuzana Trojáková

Titulu z juniorského ME se česká atletika dočkala po šesti letech. V roce 2017 v Grossetu triumfovaly oštěpařka Nikol Tabačková, výškařka Michaela Hrubá a kladivářka Kateřina Skypalová. Běžecké zlato získal naposledy v roce 2007 Jakub Holuša v závodu na 3000 metrů překážek. Na hladké čtvrtce se to Manuel povedlo jako první české atletce.

Česku přibyly dva bronzy

Gajdoš získal bronz časem 4:00,98 minuty. Devatenáctiletý talent Slovanu Liberec nestačil ve finiši pomalu rozběhnutého závodu jen na Rakušana Kevina Kamenschaka (3:59,73) a suverénního vítěze Nielse Larose z Nizozemska (3:56,78), který potvrdil roli papírového favorita.

Gajdoš si chtěl spravit chuť po loňském juniorském mistrovství světa v Cali, kde měl otravu z jídla a nedoběhl. V létě byl nemocný, ale v Jeruzalémě se prezentoval dobrou formou už v rozběhu. "Ten rozběh byl motivací. Měl jsem nemoc uprostřed sezony a před Evropou jsem žádný závod neběžel. Chtěl jsem Tábor (MČR), ale tam jsem nebyl připravený, začínal jsem trénovat. Takže jsem si rozběhem zlepšil sebevědomí do finále a podařilo se," uvedl na svazovém webu.

Ve finále si hlídal největšího favorita Larose a nezachytil Kamenschakův nástup. "Byl jsem trochu zablokovaný a musel jsem je dobíhat, poslední kolečko jsem běžel proti větru sám. Byl to trochu boj. Poprvé jsem neměl síly klasicky do finiše a bylo to na hraně," dodal.

Millerová se výborným finišem posunula na třetí místo a vylepšila si osobní rekord na 4:18,92. Na Turkyni Dilek Kocakovou a Dánku Sofiu Thögersenovou v cílové rovince útočila marně. Bronzovou medailí překvapila i sama sebe. "Je to hodně šokující. Měla jsem štěstí, že se mi hned na začátku povedlo dostat k mantinelu a celou dobu jsem běžela v první dráze a šetřila síly. Na poslední pětistovce tam pak byly (síly) a šlo to," řekl Millerová s úsměvem.

Česká výprava v Jeruzalémě má už čtyři medaile. V úterý se stal vicemistrem Evropy diskař Jan Svozil.

Reklama

Související témata: