Hlavní obsah

Dálkař Bayer málem nechodil, teď ho srovnávají s Beamonem

BERLÍN

Před necelými čtyřmi lety mu říkali, že už asi nikdy nebude správně chodit, nyní německého dálkaře Sebastiana Bayera srovnávají s Bobem Beamonem. Mužem, který na olympiádě v Mexiku v roce 1968 skočil "do jednadvacátého století". Bayer na evropském šampionátu v Turíně už s jistotou zisku titulu doletěl v posledním pokusu až na 871 centimetrů. V hale skočil dál už jen legendární Američan Carl Lewis.

Článek

Když Bayer získal na juniorském mistrovství Evropy v roce 2005 v Kaunasu stříbro, svou dosud jedinou medaili, při jednom z pokusů uklouzl na prkně a těžce se zranil. Zlomeninu kotníku na odrazové noze s dvěma utrženými vazy mu lékaři musel spravit několika kovovými destičkami a mnoha šrouby. "Tehdy mi lékaři říkali, že by se hodně divili, kdybych vůbec ještě někdy správně chodil," vzpomínal Bayer.

Když začal znovu trénovat, kotník nedělal dobrotu. Nechal si tedy po roce a půl všechna tělesa z kotníku vyndat. "Bylo tehdy pro mě hodně těžké se pořádně rozběhnout a skočit," vyprávěl německý objev sezony. Přesto jen rok po zranění skočil skoro osm metrů a poprvé získal domácí titul. Loni se kvalifikoval do Pekingu, tam ale nepostoupil do finále. A v hale poprvé skočil osm metrů až letos.

Pak přišlo neuvěřitelné zlepšení. Za světovým rekordem Lewise zaostal jen o osm centimetrů. Američan své maximum předvedl tři roky před Bayerovým narozením. Samotní němečtí novináři čekali, že oznámený výkon 871 cm bude uveden na mnohem více uvěřitelných 817. Takový byl až do Turína Bayerův osobní rekord. Samotný Bayer své zlepšení nemohl pochopit. "Věřil jsem, že bych někdy mohl skočit maximálně 850. Tohle je moc," řekl.

Objevily se spekulace o chybě měření

Nyní se dokonce objevily i spekulace o možné chybě měření. "Osobní rekord o 54 centimetrů? Nemožné. I kdyby skočil 850, hodně bych se divil," prohlásil prezident Španělské atletické federace Jose Maria Odriozola. Odvolával se na to, že pokus viděl a že si ho několikrát pustil ze záznamu. "Bylo to daleko, ale ne 871," tvrdil.

Podobnou kauzu řešili Italové v roce 1987 na mistrovství světa v Římě, kdy Giovanni Evangelisti získal bronz za skok, při kterém mu rozhodčí naměřili téměř o půl metru více, než skutečně předvedl. Tehdy se ale jednalo o italského dálkaře.

Když Beamon skočil 890 cm, bylo mu 22 let. Stejně jako Bayerovi. Tehdy se Američan zlepšil o 56 cm, německý dálkař si osobní maximum posunul o 54 cm a vytvořil o 15 cm i absolutní německý rekord. V historických tabulkách je německý dálkař na osmém místě.

Po Turíně se hned v novinách objevovaly titulky: "Sebastian Bayer je německý Bob Beamon." Američan ale už se nikdy svému "úletu" ani nepřiblížil, naopak raději po několika letech ukončil kariéru. Bayer bude mít už brzy šanci ukázat, že on takový případ nebude. Srpnové domácí mistrovství světa v Berlíně bude ideální příležitostí.

Reklama

Související témata: