Hlavní obsah

Dvořák sobě ani ostatním trenérům olympijskou sezónu se dvěma vrcholy nezávidí

Letošní vrchol v Tegu mají čeští atleti za sebou, jejich šéftrenér Tomáš Dvořák už ale pomalu začíná mít těžkou hlavu z příští sezóny. Tak nabitý rok totiž atletika ještě nepoznala. K londýnské olympiádě premiérově přibude v Helsinkách i mistrovství Evropy, které se dosud konalo ve čtyřletých intervalech.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Dvořák při odletu českých atletů na MS v Tegu.

Článek

Atlety a především jejich trenéry tak čeká složitá alchymie, jak sezónu poskládat. „Je to loterie. Mistrovství Evropy se nedá nikomu zakazovat, ale všichni by si měli dobře rozmyslet, jestli zvolí přípravu na olympiádu nebo si sezónu postaví se dvěma vrcholy,“ říká Dvořák.

OH a ME dělí jen měsíc

Obě akce navíc dělí jediný měsíc. „Není to úplně šťastný model, záleží, jaké budou termíny Diamantové ligy, ale bude to chtít začít závodit dřív nebo se starty šetřit. Nebude sranda tu sezónu postavit, moc to nám trenérům nezávidím,“ ušklíbl se bývalý desetibojař.

Nakročeno na olympiádu mají atleti, kteří už letos ostřejší limit splnili. „Kvůli krátkosti nominačního období a přísnosti limitů zvažujeme, že kdo má áčko z letoška, bude mu stačit ho potvrdit béčkem,“ plánuje Dvořák. Na rozdíl od MS už k majitelům A-limitů nemůže přibýt nikdo jen s B-limitem, což byl v Tegu případ třeba oštěpaře Vadlejcha. Na mistrovství Evropy budou nominační kritéria mírnější, i když jejich přesné hodnoty nejsou zatím známy.

Půlka špičky chybět nebude

Velkým otazníkem je, jakou úroveň bude evropský šampionát v roce olympiády mít. „Někdo se nezúčastní, další to nebudou brát jako top závod, ale nemyslím, že by tam půlka špičky chyběla,“ odhaduje Dvořák. „Nebude tam takový tlak a bez něj se někdy závodí lépe,“ ví.

Snad jen u vícebojů je pravděpodobné, že v konkurenci jarních mítinků v čele s Götzisem a nedlouho před olympiádou se špičkoví atleti do Helsinek nepoženou. Původně ani víceboje podobně jako maratón či chůze v programu ME nebyly. „O ty top evropské závodníky to bude ošizené, navíc se zrušil Evropský pohár, což je škoda,“ mrzí Dvořáka.

Kdo už má ostrý limit pro OH
Bába (výška – 232 cm), Marcell (koule – 20,76 m a disk 66,00 m), Frydrych (oštěp – 85,23 m), Veselý (oštěp – 84,11 m), Rosolová (400 m – 50,84 s), Škrobáková (100 m př. – 12,89 s), Hejnová (400 m př. – 53,29 s), Lustigová (3000 m př. – 9:41,73), Ptáčníková (tyč – 465 cm), Cechlová (disk – 63,40 m), Špotáková (oštěp – 71,58 m), Schindlerová (20 km chůze – 1:32,10).
Blízko k nominaci má i čtvrtkařská štafeta, kterých do Londýna jede nejlepších 16.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.