Hlavní obsah

Helceleta v Kladně prověří i hvězdný Kazach, Klučinová zaútočí na triumf

Praha

Aktualizované startovní listiny pro víkendový 8. ročník TNT Express mítink v Kladně zaznamenaly absenci dvou favoritek ženské kategorie, ale i tak slibují na stadiónu Sletiště kvalitní atletickou podívanou. Pro české fanoušky bude tahákem účast dvou nejlepších domácích vícebojařů současnosti Adama Sebastiana Helceleta a Elišky Klučinové.

Foto: Jan Kucharčík

Sedmibojařka Eliška Klučinová při mítinku v Kladně.

Článek

Dvaadvacetiletý Helcelet v úvodu sezóny laboroval se zraněným kotníkem, i tak dokázal v Götzisu překonat hranici 8000 bodů. Jeho osobní rekord z Tampere, kde vloni získal bronz na mistrovství Evropy do 23 let, má hodnotu 8252 bodů, a pokud mu bude přát zdraví a počasí, rád by tento výkon vylepšil.

Konkurence z východu

Největší soupeři mu dorazí z východní Evropy. Natěšený na závod bude Ukrajinec Oleksej Kasjanov, jenž kvůli zánětu v ústní dutině musel vynechat mítink v Götzisu a představí se v Kladně, kde vyhrál před čtyřmi lety.

Nejkvalitnější osobní rekord ale má dvaatřicetiletý Kazach Dmitrij Karpov, jenž při zisku bronzu na olympiádě v Aténách, kde vyhrál Roman Šebrle, poskládal 8725 bodů. O svých kvalitách přesvědčil kladenské publikum už pětkrát, před dvěma lety dokonce mítink vyhrál.

Rekordmance Sletiště svědčí

Favoritkou ženské soutěže mítinku zařazeného do elitní série IAAF Challenge bude Eliška Klučinová. Jednak má ze všech startujících po odřeknutí Ukrajinky Hanny Melničenkové a Polky Karoliny Tyminské nejvyšší osobní rekord, a především ji kladenský stadión svědčí. Jednou zde český rekord vyrovnala, podruhé vylepšila.

Svůj zatím životní závod ale svěřenkyně Františka Ptáčníka předvedla vloni na mistrovství světa v Moskvě, kde zazářila sedmým místem a ziskem 6332 bodů.

Dobrou formu potvrdila už v Götzisu, kde posbírala 6195 bodů. „Ale tam jsem nešla osmistovku úplně naplno, zapracovat se dá na dálce, kde jsem se zachraňovala třetím pokusem, překážky by mohly být lepší… Vlastně by mohly být lepší všechny disciplíny,“ usmívala se šestadvacetiletá vícebojařka. V ohrožení by mohl být i její moskevský výkon? „Pokusím se,“ slíbila.

Osobní rekord nad magickou hranicí 6000 bodů mají ze startovní listiny ještě dvojnásobná účastnice olympijských her Norka Ida Marcussenová (6226), která ale v Götzisu prohrála s Klučinovou o více než 400 bodů, Karpovova manželka a matka jejich dvou dětí Irina (6112) nebo Brazilka Vanessa Spinolová (6015), která v Götzisu odstoupila.

Šance pro další Čechy

TNT Express mítink je šancí i pro další české vícebojaře poměřit se s elitou. Vedle Helceleta se představí i jeho tréninkový kolega ze skupiny trenéra Rudolfa Černého Marek Lukáš, jenž by se mohl pokoušet o limit pro mistrovství Evropy v Curychu 7820 bodů nebo zkušenější Pavel Baar.

V sedmiboji se s mezinárodní konkurencí poměří vedle Klučinové česká mistryně Alena Galertová a dvojice talentovaných juniorek Tereza Vytlačilová a Michaela Broumová.

Doprovodný program mítinku obstarají žákovské závody. Vstupenky budou v prodeji na místě, pro dospělé za 50 korun na den, pro děti do 15 let za 20 korun.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články