Hlavní obsah

IAAF na půl roku suspendovala ředitele keňské atletiky Mwangiho

Nairobi

Etická komise mezinárodní atletické federace IAAF dočasně zastavila činnost výkonnému řediteli keňského svazu Isaacu Mwangimu. Suspendován byl na 180 dnů, případně do vyšetření obvinění, že za úplatek nabízel snížení dopingových trestů. Mwangi sám už v minulém týdnu dočasně složil funkci, rozhodnutí IAAF ohrožuje jeho účast v keňské výpravě na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Výkonný ředitel keňského svazu Isaac Mwangi.

Článek

Keňského funkcionáře nedávno obvinily z korupce dvě atletky, které měly pozitivní nález na loňském mistrovství světa v Pekingu. Čtvrtkařka Joy Sakariová a překážkářka Francisca Kokiová prohlásily, že si Mwangi řekl o úplatek 24.000 dolarů (asi 580 tisíc korun). Ani jedna z nich částku nezaplatila a obě dostaly za doping čtyřletý trest.

Mwangi obvinění rozhodně popřel a v dopisu adresovaném keňskému svazu uvedl, že bude usilovat o očištění svého jména.

Keňa čelí podobně jako Rusko podezření, že se v zemi zejména ve vytrvalostních disciplínách systematicky užívaly zakázané látky a funkcionáři pozitivní testy kryli. IAAF i Světová antidopingová agentura WADA obvinění nadále prověřují a spekuluje se o tom, že Keni hrozí rovněž vyloučení ze všech mezinárodních soutěží.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články