Hlavní obsah

Ingebrigtsen zopakoval na ME zlatý double, výškař Štefela skončil sedmý

Norský fenomén Jakob Ingebritsen zopakoval na mistrovství Evropy běžecký double, který předvedl před čtyřmi lety v Berlíně. Po triumfu na 5000 metrů ovládl jednadvacetiletý běžec ve čtvrtek i patnáctistovku v rekordu šampionátu 3:32,76. Jediný český zástupce v dnešním deštivém finálovém programu Jan Štefela obsadil ve výšce sedmou příčku výkonem 218 centimetrů.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Jakob Ingebrigtsen oslavuje triumf na trati 1500 metrů.

Článek

Ingebritsen se po startu zařadil na konec dvanáctičlenného pole, ale už v polovině prvního kola převzal vedení, které do konce závodu nepustil. V cílové rovince měl výrazný náskok před Britem Jakem Heywardem. Rekord šampionátu, který od Helsinek 1994 držel Španěl Fermín Cacho, překonala norská hvězda o 2,51 sekundy.

Po světovém stříbru na 1500 m získal Ingebritsen evropský titul. Jeho přemožitel z MS v Eugene Brit Jake Wightman na šampionátu v Mnichově patnáctistovku neběžel, dal přednost závodu na 800 metrů.

Jednadvacetiletý Štefela skočil na první pokus základní výšku 218 cm, což se dalším pěti výškařům nepovedlo. Na 223 centimetrech už ale loňský mistr Evropy do 23 let neuspěl.

Evropský titul v hodu kladivem obhájil Polák Wojciech Nowicki, který zvítězil nejlepším světovým výkonem roku 82,00 metrů. Olympijský šampion z Tokia se posunul na první místo v předposlední páté sérii. Přes 80 metrů už hodil jen druhý Maďar Bence Halász.

Reklama

Související témata: