Hlavní obsah

Italský bavič Tamberi chce v Ostravě získat první křišťálovou tretru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé dva měsíce zbývají do začátku letošní 61. Zlaté tretry v Ostravě (úterý 31. května). Organizátoři věří, že po dvou letech diváckého půstu se nejlepší atletický mítink uskuteční s naplněnými tribunami stadionu ve Vítkovicích, což by měly podpořit svou přítomností i sportovní světové hvězdy.

Foto: @ facebook Gianmarco Tamberi

Italský výškař Gianmarco Tamberi

Článek

První velkým zahraničním jménem, které pořadatelé oznámili, je italský výškařský showman, mistr Evropy i světa Gianmarco Tamberi. Do Ostravy přicestuje tento výstřední výškař potřetí a bude usilovat o premiérové vítězství. Jeho nejlepším umístěním v Ostravě bylo třetí místo v roce 2020.

„Ital se nesmazatelně zapsal do historie, když se při Olympijských hrách v Tokiu dohodl se svým soupeřem z Kataru, že se podělí o nejcennější kov. Naposledy se zaskvěl na halovém šampionátu v Bělehradě, kde bez přípravy získal bronz. Na letní sezónu se připravuje s velkou vážností a před ostravským mítinkem už bude mít v nohách starty na Diamantové lize v Dauhá a Briminghamu," uvedl manažer mítinku Alfonz Juck.

Na startu ostravského závodu, jenž byl společně s dalšími jedenácti mítinky světa zařazen do Continental Tour Gold na rok 2022, nebudou chybět i nejlepší čeští výškaři, mistr Evropy do 23 let Jan Štefela a národní šampion Marek Bahník.

Ozdobou soutěže výškařů pak budou oceánský rekordman a pátý z posledních olympijských her Brandon Starc z Austrálie (236 centimetrů) nebo olympijský finalista Brit Tom Gale s osobním rekordem 233 centimetrů.

„Zlatá tretra Ostrava si udržuje vysokou reputaci v celém atletickém světě. V roce 2021 na ní startovalo 13 pozdějších individuálních olympijských medailistů. A i v letošním roce půjde de televizní signál Tretry 140 zemí celého světa," upozornil Juck.

Kromě pilování detailů Zlaté tretry Ostrava a finalizace jejích připrav už běží také základní kola Čokoládové tretry. Ve Vyškově se jich zúčastnil v roli ambasadora Zdeněk Stromšík a v Blansku Jiří Mužík. Plný program jednotlivých kol je na www.cokoladovatretra.cz.

Kalendář mítínků World Athletics Continental Tour 2022:
9. 4. USATF Bermuda Games, Devonshire
16. 4. Golden Games, Mt SAC
7. 5. Kip Keino Classic, Nairobi
8. 5. Seiko Golden Grand Prix, Tokio
31. 5. Ostrava Golden Spike, Ostrav
3. 5. Irena Szewinska Memorial, Bydhošť
6. 6. FBK Games, Hengelo
12. 6. New York Grand Prix, New York
14. 6. Paavo Nurmi Games, Turku
8. 8. Gyulai Istvan Memorial, Szekesfehervar
4. 9. Kamila Skolimowska Memorial, Silesia
11. 9. Memorial Borisa Hanzekovica, Záhřeb

Reklama

Související témata: