Hlavní obsah

Atletika prošla očistou, teď přijdou změny. Uznávaný manažer o penězích, dopingu i budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atletika má za sebou fázi očištění a teď je v etapě hledání nových cest. Dál ji vede Sebastian Coe, jenž měl při volbách takřka stoprocentní podporu, ale otázkou je, jak dlouho ještě. Dokončí své poslední funkční období, nebo ho zláká nejvyšší post ve sportovní diplomacii v podobě šéfa Mezinárodního olympijského výboru? O zákulisí atletiky ví mnohé respektovaný atletický manažer Alfons Juck.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alfons Juck při tiskové konferenci loňské Zlaté tretry.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Každý rok shání největší atletické hvězdy na Zlatou tretru, řadě českých i zahraničních es dělá manažera. K tomu komentuje pro slovenskou televizi, moderuje tiskové konference věhlasných mítinků…

Čím to, že má Coe v atletice takovou podporu?

Ještě při volbách v roce 2015 získal solidní počet hlasů také Sergej Bubka. Teď ale není nikdo jiný, kdo by se profiloval a prezentoval nějaké ideje.

Přitom Coe není alibista, v řadě postojů je rázný včetně neúčasti Ruska na atletických akcí. V jiných sportech tato otázka mezinárodní federace dost rozděluje.

V tom je atletika silná a jednotná, jsou jiné sporty, kde má Rusko stále značný vliv. Ale nikdo nemůže Coeovi vyčítat, že by to dělal z jiných důvodů, než uvádí, tedy že zaútočili na jinou zemi. Dopingová kauza už je vyřešená. Kdyby nebyla válka, mohli by tu závodit.

Coe tvrdí, že v prvních letech své vlády se soustředil, aby se loď nepotopila. Opravdu byla atletika po éře Senegalce Diacka v takovém stavu s korupcí a ruským dopingem?

A vše bylo propojené. Představte si, že jste pár dnů v úřadu a přijde vám tam francouzská policie. Proto říká, že nejdřív potřeboval atletiku očistit a teď se může věnovat modernizaci.

Také slibuje radikální změny. Scházejí v atletice finance?

Když se podíváte na jiné sporty, je to katastrofa. Když jste třeba sedmí na mítinku Diamantové ligy, vyděláte si 750 dolarů. A to je ta nejvyšší možná úroveň.

Čím to?

Atletika teď neumí vygenerovat zdroje. Není relevantní sport v té byznysové komunitě, která by do ní mohla investovat. Nevidí v tom přínos. To chce Coe změnit, sám říká, že se musíme soustředit na kvalitu, což mu ale zase zazlívají zástupci těch menších zemí.

Pořád atletice chybí osobnost typu Usaina Bolta?

Chybí. Lyles se o to snaží, ale nestartuje tolik v Evropě, Duplantis je zase takový kliďas. Projděte se v Praze po ulici a zeptejte se, kdo je Duplantis…

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Zlatá Tretra / Golden Spike (@zlatatretra)

Může být někdo takovou hvězdou mimo mužskou stovku?

Musel by to být někdo opravdu super výjimečný. Crouser výjimečný je, měli jsme ho na Tretře, ale nepraskal kvůli němu stadion ve švech.

Nepotřebuje revizi i Diamantová liga? Pro fanoušky je možná až moc roztahaná.

Asi by byla cesta se vrátit k nějakému Grand Slamu. Ale čtrnáct mítinků je zase dobrých pro atlety, protože když uděláme Grand Slam, kdo z Čechů tam bude startovat? Jen Vadlejch.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Oštěpař Jakub Vadlejch, největší české eso současnosti..

Coe chce také novou světovou soutěž v letech, kdy není mistrovství světa ani olympiáda.

Byl Kontinentální pohár, nakonec v Ostravě naposledy. Teď chtějí udělat dvou- až třídenní v podstatě mítink, kde dají dohromady ty nejlepší. Ještě to není dotvořené, ale nejsem z toho úplně nadšený, protože ten kalendář, zvlášť pro evropské atlety, už je dost plný.

Zmínil jste situaci kolem ruského dopingu, daří se Coeovi vymýtit doping z atletiky?

Úplně vymýtit se nedá. Ale je tam velká snaha. Atletika má nejpropracovanější systém a doplácejí na něj i ti poctiví, když o sobě musejí dávat v podstatě 24 hodin denně vědět. Je to daň za čistotu sportu, ale lidé, kteří chtějí podvádět, jsou všude. V politice, ve sportu… Je iluzí si myslet, že přijde den, kdy všechno bude liliově čisté.

Má podle vás Coe ambice nahradit Thomase Bacha v čele MOV?

On se zatím vyhýbá tomu, aby to potvrdil. Ale myslím, že má, i když osobně bych radši, kdyby ještě zůstal šéfem atletiky, i když už je v posledním funkčním období.

Související témata: