Hlavní obsah

Já mám mítink rád, on mě ne, usmíval se Bárta. V dešti útočil na ceněný triumf

Listina vítězů hlavní disciplíny na Memoriálu Ludvíka Daňka je přehlídkou diskařských hvězd, čítá olympijské vítěze i mistry světa. V Turnově se do ní mohl zařadit i český šampion Marek Bárta, na druhém místě s výkonem 61,89 m zaostal za vítězným Jamajčanem Travesem Smiklem o 53 centimetrů.

Foto: ČAS - Martin Edlman

Marek Bárta při mistrovství republiky ve Zlíně v roce 2021.

Článek

„Mrzí mě, že jsem ho nepřehodil, vítězství tady bych si hodně vážil,“ neskrýval Bárta. Však na mítinku zasvěceném olympijskému vítězi Daňkovi, jemuž šéfuje někdejší mistr světa Imrich Bugár, jsou diskaři hýčkáni. A jediným českým vítězem je Libor Malina z roku 2001.

„Byl to můj první velký mítink, kde jsem začínal, moje srdcovka. Každý rok se sem hrozně těším, jen poslední roky tu většinou pršelo, takže já ten mítink mám hrozně rád, ale on mě ne,“ usmíval se Bárta. I tentokrát diskaři vytrvale sušili kruh zmáčený od deště.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Marek Barta (@marekbarta64)

Devětadvacetiletý rodák z Havířova je pokračovatelem Daňka a Bugára. Předloni v rovněž deštivém pražském Edenu zazářil výkonem 64,40 m, měl našlápnuto k olympijské účasti.

Jenže svalové zranění mu sen o Tokiu zhatilo. „Z toho jsem byl hodně hořký,“ přiznává. Letos ale už opět posílá disk daleko za šedesátku, byť na rameno je opatrný. „Celý trénink se točí kolem toho, abych se nezranil,“ přiznává.

Jenže šetřit se nemůže, i evropská špička se posouvá, však mladý Slovinec Kristjan Čeh se o víkendu hodem dlouhým 71,27 m dostal na desáté místo světové historie. „Na jednu stranu je to inspirující, na druhou demotivující,“ pousmál se Bárta.

„Pamatuju si před deseti lety na olympiádě v Londýně, jak se tam dostali kluci se 62 metry. Teď je disk o dost výš a musím se porvat, abych se aspoň do té širší špičky dostal,“ plánuje.

Reklama