Hlavní obsah

Jen ty můžeš a musíš! Jak se Vadlejch vypořádává s tlakem esa výpravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když cestou z oštěpařského sektoru mířil do novinářské mixzóny, několikrát se zastavil, podepsal, vyfotil. Českých vlajek byla v pátek dopoledne v budapešťském Národním atletickém centru spousta, většina právě kvůli Jakubu Vadlejchovi. Kvalifikační soutěž oštěpařů zvládl bez komplikací, finále si zahází v neděli od 20.15.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Jakub Vadlejch hladce prošel do finále mistrovství světa.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ „Celkově tu byla spousta diváků a to se házela kvalifikace, která jindy tolik lidi nezajímá. Bylo to moc hezké,“ oceňoval Vadlejch.

V první sérii poslal oštěp na 81,34 m. „To bude stačit, už nemusíš házet dál,“ houkl na něj z tribuny kouč Jan Železný. Měl pravdu, i s tímto výkonem by byl Vadlejch celkově pátý.

Přesto ještě nastoupil k druhému pokusu. „Nechtěl jsem končit s 81 a chtěl si ještě hodit za limit,“ vysvětloval 32letý oštěpař. Za metu 83 metrů poslal své náčiní přesně o 50 centimetrů.

Ale kvalifikace není závodem, kvůli němuž Vadlejch do Budapešti přijel. „Už jsem skoro zapomněl, že jsem postoupil. Šel jsem do ní samozřejmě opatrněji a na jistotu. Historie ukázala, že i velcí favoriti v ní vypadli,“ popisoval pár minut po konci kvalifikace.

Vadlejch už má roky, kdy se z velkých akcí rozklepal, dávno za sebou. Na čtyřech z posledních pěti světových šampionátů postoupil do finále. „A to mi v Pekingu dá se říct neprávem vzali kvalifikační limit,“ připomněl šampionát se sporným přešlapem.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Jakub Vadlejch při kvalifikaci na mistrovství světa.

„Kuba byl vždycky obrovský talent, jen si musel projít tu cestu, zapracovat na odolnosti a psychice,“ charakterizuje Železný.

„Je velký stres, když vy jediný můžete a musíte. Já to taky kdysi zažil a nesnášel, když mi to někdo říkal,“ připomíná Vadlejchovu pozice v současné české atletice. „Samozřejmě Kuba chce ještě to zlato, ale obdivuju ho už teď,“ vyznal se světový rekordman, jenž světový šampionát i olympiádu vyhrál třikrát.

Zatím má Vadlejch doma stříbro z Londýna 2017 a bronz z loňského Eugene, k tomu druhé místo z olympijského Tokia. „Tam to byl asi první závod, kdy mi spousta lidí říkala: Ty jsi jediná šance na medaili,“ vybavuje si. Letos mu od tlaku mírně ulevila smíšená štafeta, která si doběhla pro senzační bronz.

Ale na plánech oštěpaře Dukly pro finále to nic nemění. „Chci hodit co nejdál a přiblížit se svým nejdelším letošním hodům. S tím pak nemůžu myslet nízko,“ říká s vědomím, že jeho výkon 89,51 m vládne letošním tabulkám.

V sobotu bude odpočívat a nabírat energii, v neděli večer se pak pokusí minimálně se přiblížit devadesátce, kterou zatím přehodil jednou v kariéře. „Povrch je tu skvělý, všechny podmínky pro oštěp na perfektní úrovni. Bude se házet daleko,“ předpovídá.

Reklama