Hlavní obsah

Kolegyně Jonesové v boji o medaile ze štafet zatím neuspěly

LAUSANNE

Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) odmítla žádost kolegyň Marion Jonesové ze štafet na olympijských hrách v Sydney 2000, aby jim Mezinárodní olympijský výbor neměl právo odebrat medaile. Arbitráž se nicméně ještě nezabývala samotným faktem, zda skutečně atletky o medaile přijdou. Tento krok přijde na řadu později.

Článek

Usvědčená dopingová hříšnice Jonesová přišla o všech pět medailí, které v Sydney vybojovala. Vedle zisku zlata v běhu na 100, 200 metrů a bronzu v dálce se podílela na zlatu štafety na 4x400 metrů a bronzu sestavy USA na 4x100 metrů. MOV už loni rozhodl, že přijít o cenné kovy by měly všechny členky americké štafety, běžkyně však proti odebrání medailí protestovaly.

Právníci atletek se odvolávali na jedno z pravidel olympijské charty platné v roce 2000, že "žádné rozhodnutí přijaté v kontextu olympijských her nemůže být změněno po uplynutí tří let od závěrečného ceremoniálu daných her". CAS ovšem tvrdí, že předání medailí na základě výsledků nemůže být považováno za "rozhodnutí", takže se na ně toto pravidlo nevztahuje.

Sportovní arbitráž uvedla, že si v dalším kroku pozve obě strany ke slyšení, na němž se bude zabývat podstatou sporu, tedy tím, zda by členky štafet měly o medaile přijít. Časový horizont CAS neoznámila.

Proti odebrání medailí protestují Andrea Andersonová, LaTasha Colanderová-Clarková, Jearl Milesová-Clarková, Torri Edwardsová, Chryste Gainesová, Monique Hennaganová a Passion Richardsonová.

Reklama