Hlavní obsah

Kontroly na slovenských hranicích zatím znemožnily Česko-slovenský maraton

Kvůli kontrolám na slovenských hranicích, které vzhledem k vysokému počtu uprchlíků nařídila česká vláda, se 15. října neuskuteční Česko-slovenský maraton ani jeho doprovodné běhy - půlmaraton, desítka a rodinný běh. Pořadatelé závod odložili.

Maratonský závod. Ilustrační foto.

Článek

Trasa maratonu byla naplánovaná z Brumova-Bylnice do slovenské Nemšové a zpět. V Bílých Karpatech měli běžci absolvovat 20,2 kilometru na českém a 22 kilometrů na slovenském území. Půlmaraton se měl běžet z Nemšové do Brumova-Bylnice.

Aktuálně ale není možné přecházet česko-slovenskou hranici mimo bývalé hraniční přechody, kde navíc kontroluje cestující policie. Kvůli tomu není závod reálný. "Chceme zajistit plnou bezpečnost a komfort všem běžcům z obou zemí. Proto jsme se rozhodli po poradě s místní samosprávou běhy odložit," uvedl v tiskové zprávě organizátor závodů Karel Kosina.

Česko-slovenský maraton je součástí projektu Běhy bez hranic, který chce zahrnovat také přeshraniční závody z Česka do Rakouska, Polska a Německa. Druhý ročník Česko-rakouského maratonu se konal koncem května. Česko-polský a Česko-německý maraton by se měly poprvé uskutečnit příští rok. Vždy se souběžně konají také půlmaratony a závody na 10 kilometrů.

Reklama

Související témata: