Hlavní obsah

Koulařka Saundersová, stříbrná olympijská medailistka, nesmí rok a půl závodit

Stříbrná olympijská medailistka ve vrhu koulí Raven Saundersová dostala osmnáctiměsíční zákaz startů kvůli zmeškaným dopingovým kontrolám. Americká antidopingová agentura USADA oznámila, že šestadvacetiletá atletka nebyla třikrát během dvanácti měsíců zastižena komisaři na nahlášeném místě pro potřebu mimosoutěžního testu. Přijde kvůli tomu o letošní mistrovství světa v Budapešti.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Stříbrná olympijská medailistka ve vrhu koulí Raven Saundersová

Článek

USADA v prohlášení uvedla, že zákaz startů platí zpětně od 15. srpna 2022, kdy se Saundersová provinila naposledy. Všechny výsledky, kterých dosáhla od té doby, budou anulovány.

Do soutěží se bude moci vrátit v únoru 2024, bude tedy mít možnost kvalifikovat se na olympijské hry v Paříži. Atletka podle USADA trest akceptovala.

Saundersová předloni v Tokiu získala stříbro výkonem 19,79 metru a prohrála jen s Čínankou Kung Li-ťiao (20,58). Výstřední Američanka na hrách poutala pozornost zeleným a fialovým zbarvením vlasů či rouškou s vyobrazením úsměvu komiksové postavy Jokera.

Při medailovém ceremoniálu také tehdy překřížila ruce do tvaru písmene "X" a gesto vysvětlila jako výraz solidarity s utlačovanými.

Reklama

Související témata: